StoryEditor
nestanak brodova i aviona

Znanstvenik tvrdi da je riješio misterij Bermudskog trokuta

Piše desk  /  31.08.2023., 11:50h

Zaboravite vrtloge, morske nemani i izvanzemaljce. Jedan stručnjak tvrdi da je ‘riješio‘ misterij Bermudskog trokuta

U intervjuu za dokumentarac Channela 5 “Tajne Bermudskog trokuta”, koji je prvi put emitiran 2019., Nick Hutchings, stručnjak za minerale, rekao je da bi geologija mogla objasniti nestanke aviona i brodova, piše LadBible, a prenosi Net.hr.

Prema Britannici, na tajanstvenom dijelu sjevernog Atlantskog oceana u obliku trokuta u blizini obala Sjeverne Amerike nestalo je više od 50 brodova i 20 zrakoplova. Također poznat kao ‘Đavolji trokut’, izvješća o nestancima u regiji od atlantske obale Floride do otočja Velikih Antila datiraju iz sredine 19. stoljeća.

Hutchings je u 60-minutnom dokumentarcu objasnio: “Bermuda je u osnovi morska planina – to je podvodni vulkan. Prije 30 milijuna godina stršila je iznad razine mora. Sada je erodirao i ostao nam je vrh vulkana. Imamo nekoliko uzoraka jezgre koji u sebi sadrže magnetit. To je najmagnetičniji prirodni materijal na Zemlji.”

Kako su nestali brodovi?

Hutchings je uz pomoć jednog liječnika napravio eksperiment i koristio je samo mali komadić stijene i kompas. Kada je kompas prešao preko stijene, njegova igla je poludjela čineći navigacijski uređaj potpuno beskorisnim.

“Možete sad samo zamisliti kako je bilo ploviti tim vodama davnim pomorcima. Sigurno im je bilo itekako dezorijentirajuće”, rekao je.

I dok mornari tvrde da su naišli na brodove duhova i druge čudne događaje u jezivom području, Karl Kruszelnicki, znanstvenik sa Sveučilišta Sydney u Australiji tvrdi da je postotak nestalih aviona i brodova sličan kao u bilo kojem drugom dijelu oceana s velikim prometom – što znači da ipak nije tako misteriozno.

Kruszelnicki vjeruje da su nestali ljudi i plovila uglavnom posljedica lošeg vremena i loših navigacijskih odluka. Rekao je za news.com.au još 2017.: “Blizu je Ekvatora, blizu bogatog dijela svijeta – Amerike – stoga imate puno prometa. Prema Lloydu iz Londona i Obalnoj straži SAD-a, broj nestalih u Bermudskom trokutu isti je kao bilo gdje u svijetu.”

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 05:15