StoryEditor
istraživanje

Život na selu za djecu je zdraviji i sretniji

Piše desk  /  04.09.2022., 15:01h

Nedavno provedeno istraživanje na gotovo milijun Danaca pokazalo je kako su djeca koja žive na selu, okružena zelenilom i prirodom, upola manje izložena riziku od razvoja neke od mentalnih bolesti u odrasloj dobi.

Prevladavajuće zelena boja u prirodi oduvijek je bila dokazano ugodna za ljudsko oko, a time je jasno da i djeci pomaže u kvalitetnijem socijalnom i tjelesnom razvoju. To u konačnici utječe pozitivno i na mentalno zdravlje.

Istraživanje danskih znanstvenika sa Sveučilišta Aarhus provedeno je na gotovo milijun Danaca. Tom prilikom koristili su se i podaci prikupljeni satelitima iznad zelenih površina u Danskoj. Ipak, osnova za istraživanje bili su podaci o mjestu stanovanja i mentalnim bolestima unutar obitelji.

Ovi podaci su međusobno uspoređeni kako bi se dobila jasnija slika gdje je koje dijete odrastalo te kakav je to učinak imalo na njegovo psihičko zdravlje. Istraživači su razmatrali mogućnosti razvoja neke od 16 mentalnih bolesti, poput šizofrenije, depresije, anksioznosti i sličnih mentalnih poremećaja.

Zaključak istraživanja jest da djeca u dobi između rođenja i desete godine života, ako su odrasla okružena zelenilom i prirodom, bivaju upola manje sklona razvoju mentalnih bolesti čak i ako se tijekom kasnijeg života presele u gradove, prenosi tribun.hr.

Ona tvrdi kako su buka, zagađenje, infekcije i loši društveno-ekonomski uvjeti vrlo česti uzročnici pogoršavanja psihološkog stanja, a oni se najviše očituju u gradovima.

Posljednjih godina mnogi gradovi okrenuli su se nešto drugačijim urbanističkim planovima koji uključuju više zelenih površina i prostora u samim središtima.

Premda za donošenje ovakvog zaključka nije potrebno nikakvo istraživanje, upravo je čovjekovo odmicanje od prirode jedan od najvećih razloga njegovog mentalnog i društvenog propadanja. Tehnološki smo možda i evoluirali, ali društveno i psihički…

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 23:53