StoryEditor
Loše vijesti za ljubitelje ovog napitka

Zbog klimatskih promjena mogli bismo ostati bez kave

Piše desk  /  27.01.2022., 23:15h
Loše vijesti za ljubitelje kave: Zbog klimatske krize u narednim godinama postat će sve teže i teže uzgajati Arabica kavu, pokazali su rezultati studije objavljene u srijedu u znanstvenom časopisu Plos One.

Studija je proučavala kako će se do 2050. godine promijeniti uvjeti za uzgoj kave, temeljem projekcija nekoliko globalnih klimatskih modela. Rezultati pokazuju da će zbog klimatskih promjena uzgoj zrna kafe biti drastično otežan u regijama poznatima po njihovoj proizvodnji, prenosi CNN.

Arabica, koju koristi i najveći svjetski prodavač kave Starbucks, kao i drugi veliki prodavači, je već komplicirana sorta za uzgoj jer zahtijeva vrlo specifične uvjete. Trenutno se ta sorta uzgaja u središnjoj i južnoj Americi, najviše u Brazilu, kao i središnjoj i zapadnoj Africi i dijelovima južne i jugoistočne Azije, prema studiji koju je proveo Roman Gruter i ostali na Sveučilištu u Zurichu.

“Najvažnije zemlje obuhvaćene studijom (Brazil, Vijetnam, Indonezija, Kolumbija) trpe ozbiljne posljedice klimatske krize, koja se ogleda u značajnom smanjenju područja prigodnih za uzgoj kave… i značajnom porastu neprihvatljivih područja za uzgoj do 2050.”, navedeno je u izvješću koje naglašava da više temperature otežavaju proces uzgoja.

Studija je također proučavala kako će klimatske promjene utjecati na uvjete uzgoja indijskih oraščića i avokada. Porast temperature mogao bi stvoriti uvjete za njihov uzgoj na nekim drugim područjima, prenosi N1.

Ipak, kava je “najranjivija, a negativne posljedice klimatske krize pogađaju sva najvažnija područja proizvodnje”, navodi se u studiji.

Autori zaključuju da će za sve tri namirnice “prilagodba novim klimatskim uvjetima biti nužna u većini velikih proizvodnih regija”.

To uključuje uzgoj sorti koje prije uspijevaju u novim uvjetima. U slučaju kave, to znači da bi se proizvođači morali prebaciti na Robusta sortu, koja je otpornija, ali ipak manje kvalitetna u usporedbi s Arabicom.

Dnevnik.ba

04. prosinac 2022 17:50