StoryEditor
društvene mreže

Zanimljiva rasprava na Redditu: Koje hrvatske riječi nasmijavaju Srbe?

Piše desk  /  12.09.2023., 15:02h

Na društvenim mrežama često se vode rasprave o različitostima između jezika država bivše Jugoslavije, a na Redditu je postavljeno zanimljivo pitanje - koje hrvatske riječi Srbi smatraju smiješnima.

Prije nekoliko mjeseci na Redditu je jedan korisnik postavio pitanje koje hrvatske riječi nasmijavaju Srbe. 

‘Baš smo se lijepo nasmijali‘

Redditor koji je potaknuo raspravu kazao je kako je pričao s prijateljem studentom iz Srbije koji je došao u Hrvatsku na razmjenu na par tjedana, prenosi Direktno.

"Baš smo se lijepo nasmijali i zabavili na njegove komentare o čudnim hrvatskim riječima i nazivima. Osobno, zanima me koje su po vama najčudnije hrvatske riječi i nazivi? Postoji li nešto što vam baš urnebesno zvuči?", upitao je korisnik. 

Tako je objava sakupila mnogo komentara korisnika koji su navodili hrvatske riječi koji ih zabavljaju ili im zvuče smiješno.

Klokan i kengur

"Klokan (zvuči kao neki pijani krkan, raspali ološ) i vrhnje (zvuči kao neka vrsta gljiva)", napisao je jedan korisnik. Na taj komentar odgovorio mu je jedan Hrvat i rekao da za njega vrijedi obrnuta situacija te da je njemu riječ "kengur" urnebesna.

"Meni je ‘guba‘ kad vam je nešto kul i dobro valjda. Ne znam, mene odmah asocira na gubavost u smislu bolesti", stoji u komentaru.

‘Vaši lingvisti barem pokušavaju...‘

Jedan korisnik ostavio je komentar i napisao: "Ništa mi nije smiješno, ali mi ne leže neke riječi baš najbolje. Recimo, stanice kao ćelije. Nije mi baš u duhu jezika. Interesantno mi je leće, da isto koristimo i kao tijelo koje prelama svjetlost, a i mahunarku i jelo, samo mi zovemo sočivo. Sviđa mi se što, koliko god smiješno ponekad zvuči, vaši lingvisti bar pokušavaju da smisle termin za nove tehnologije, trendove, zanimanja, dok naši samo preuzmu anglizme".

Jedan korisnik iz Novog Sada napisao je da riječ koja je njemu zanimljiva je "cjepivo" jer ga asocira na drva.

Također, bilo je tu i naziva za životinje, tako Srbi smiješnim smatraju riječi "dupin" i "picek".

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 02:23