StoryEditor
izvješće

Više od polovice svjetskog stanovništva bit će gojazno ili prekomjerno teško do 2035.

Piše fena  /  02.03.2023., 17:43h

Više od polovine svjetskog stanovništva do 2035. godine imat će prekomjernu težinu ili gojaznost ukoliko se ne poduzmu značajne mjere, navodi se u novom izvještaju.

Atlas Svjetske federacije za gojaznost iz 2023. predviđa da će 51 posto svjetskog stanovništva, ili više od četiri milijarde ljudi, biti prekomjerno teško ili gojazno u narednih 12 godina.

Stope gojaznosti posebno brzo rastu među djecom i u zemljama s nižim prihodima, navodi se u izvještaju.

Opisujući te podatke kao "jasno upozorenje", Louise Baur, predsjednica Svjetskog saveza za borbu protiv gojaznosti, rekla je da tvorci politike moraju odmah djelovati kako bi spriječili pogoršanje situacije.

- Posebno je zabrinjavajuće vidjeti da stope gojaznosti najbrže rastu među djecom i adolescentima - navodi ona u izjavi za javnost.

- Vlade i tvorci politike širom svijeta moraju učiniti sve što mogu da izbjegnu prenošenje zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih troškova na mlađu generaciju - naglasila je.

Izvještaj je otkrio da bi se gojaznost djece mogla više nego udvostručiti u odnosu na nivoe iz 2020. godine, na 208 miliona dječaka i 175 miliona djevojčica do 2035. godine.

Troškovi po društvo značajni su kao rezultat zdravstvenih stanja povezanih s prekomjernom težinom, priopćio je savez; više od četiri triliona dolara godišnje do 2035. ili tri posto globalnog BDP-a.

Autori, međutim, tvrde kako ne okrivljuju pojedince, već pozivaju na usmjeravanje na društvene, ekološke i biološke faktore koji su uključeni u uvjete.

Izvještaj koristi indeks tjelesne mase (BMI) za svoje procjene, broj izračunat tako što se težina osobe u kilogramima podijeli s visinom u kvadratnim metrima. U skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, indeks tjelesne mase iznad 25 je prekomjerna težina, a preko 30 je gojaznost.

U 2020. godini 2,6 milijardi ljudi spadalo je u te kategorije ili 38 posto svjetske populacije.

Izvještaj je također otkrio da su skoro sve zemlje za koje se očekuje najveći porast gojaznosti u narednim godinama zemlje s niskim ili srednjim primanjima u Aziji i Africi.

Podaci će biti predstavljeni tvorcima politika Ujedinjenih nacija i državama članicama narednog tjedna, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

23. ožujak 2023 16:56