StoryEditor
izvrsnost

Upoznajte Šimu Rozić, studenticu koja je "spojila" studije odnosa s javnošću i teologije

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  02.02.2022., 11:07h
Šima Rozić je studentica teologije na Teološku katehetskom Institutu u Mostaru. U razgovoru za Dnevnik.ba govorila je o završenom studiju odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, te upisu na studij teologije, 30 ispita koje je položila tijekom jedne akademske godine i drugim temama.

Nakon završene srednje škole želja mi je bila studirati teologiju, kazala je studentica Šima Rozić u razgovoru za Dnevnik.ba. Inače, Šima je magistrica odnosa s javnošću, nakon završene treće godine odlučila je upisati Studij teologije, te je sada na trećoj godini teologije.

Za Studij odnosa s javnošću prvenstveno se odlučila jer ju je privukla komunikacija, a potom i mediji. Kroz Studij odnosa s javnošću pružila joj se prilika popraviti svoju komunikaciju, budući da je, kako kaže, po prirodi zatvorena osoba.

„Nakon završenog Studija odnosa s javnošću ne žalim što sam ga završila. Jako mi je drago da sam imala priliku naučiti sve što odnosi s javnošću nude“, rekla je Šima.

Ističe kako ju je teologija zanimala još od srednjoškolskih dana, te kako je vrijeme prolazilo želja za teologijom se povećavala.

„Na kraju sam upisala teologiju, te ispunjavam polako svoje želje i sretna sam jako zbog toga“, kazala je Šima.

Dodaje kako se potrebno dobro organizirati kako bi se studirala dva fakulteta, jer smatra da je dobra organizacija pola odrađenog posla ne samo za vrijeme studija nego i za cijeli život.

Priznaje kako je u nekim trenucima bilo jako teško, čak je razmišljala i odustati od jednog smjera, ali nekako je sve uspjela posložiti i sve stigla.

„Najveća podrška mi je obitelj i ja sama sebi, jer ako nemaš sam sebe za podršku i da sam sebe pokreneš, nikada nigdje daleko nećeš stići“.

Dodaje kako su u početku svi bili u čudu zbog upisivanja i drugog fakulteta.

„Pitanje je bilo kako to, kako ti se da, a onda na kraju ide rečenica svaka ti čast”, priča nam Šima kroz smijeh.

Dodaje kako joj je želja baviti se odnosima s javnošću i teologijom jer smatra da može oboje „upakirati“.

„Želja mi je raditi u vjerskim medijima, promicati vjeru i dobro kroz medije. Imam nekih planova i ciljeva ali korak po korak idem da ih ostvarim u potpunosti“.

Kada je upisivala studij teologije, kaže, osjećala se sretno i ispunjeno.

„Sama sam sebi govorila ako ne bude išlo bar sam pokušala, neću se kajati, da nisam pokušala i da sam ostala samo na željama a ne ostvarenju njih mislim da bi se kajala kroz život“, rekla je Šima.

Dodaje kako joj je bilo teško studirati na dva fakulteta jer ima puno obaveza. Na studiju teologije joj je na početku bilo teško dok se snašla na novom fakulteti.

Ističe kako je u jednoj akademskoj godini položila oko 30 ispita. Bilo je tu puno stresa i neprospavanih noći.

„To su slatke muke koje su prošle i na koje sam jako ponosna, sve što sam doživjela, a još više ostvarila. Ostvarila sam ono što sam zacrtala kao cilj“.

U posljednje vrijeme dosta se studenata odlučuje upisati odnose s javnošću, zbog toga što je riječ o svojevrsnom novitetu, a ujedno postoji i dosta mogućnosti od rada u medijima do rada u velikim tvrtkama.

Za studij teologije se odlučuje nekolicina studenata. Šima smatra kako se taj studij pogrešno shvaća.

„Kada sam upisivala teologiju pitali su me hoću li u časne sestre, jer dosta njih misle da je taj studij namijenjen za službenike Crkve. Naprotiv on nije namijenjen samo njima nego i običnim vjernicima (laicima) koji žele proširiti znanje o svojoj vjeri, vjeri drugih religija, naučiti više o moralnom djelovanju, o odgoju, o načinu djelovanja unutar crkvene zajednice“, rekla je Šima.

Dodaje kako teologija daje puno više od naučenog što je bitno za život i ono što nas čeka kao obične vjernike.

„Moj savjet mladima pri odabiru fakulteta je da slušaju sebe, svoje srce i želje. Da ne slušaju druge kako je nešto teško, kako neće uspjeti i ostalo, jer naposljetku nitko drugi nije vi i vi niste nitko drugi”.

Šima ističe kako smo svi jedinka sama za sebe i da trebamo ostvariti ono što smo zacrtali i tako nećemo zažaliti. Dodaje kako budućim studentima želi da prate svoju zvijezdu za ostvarenje i da se trgnu ostvariti je.

Razgovor za Dnevnik.ba Šima je završila citatom Konfucija:

„Izaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš niti jedan dan u svome životu“.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 11:43