StoryEditor
„ČUVAJ, PAZI NE BACAJ“

(FOTO) Mladi iz regije u ekološkoj akciji čišćenja blidinjskog krajolika

Piše DESK  /  03.09.2021., 16:28h
U utorak, 31. kolovoza 2021. godina, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH pridružila se akciji čišćenja Parka prirode Blidinje. Akcija je dio društveno odgovorne kampanje „Čuvaj, pazi, ne bacaj!“ koju provodi Ožujsko pivo s ekološkim udruženjima građana.

Cilj kampanje je čišćenje ilegalnih deponija na prostoru Bosne i Hercegovine. Uz članove Udruge EKO ZH u kampanji su sudjelovali volonteri i studenti različitih likovnih Akademija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Onečišćeni dio područja je bio uz cestu u Parku prirode Blidinje. Prilikom čišćenja pronađene su velike količine otpadnih materijala: plastike, građevinskog otpada, starog namještaja, ambalažnog, te električnog otpada.

Na samom početku  održavanja ekološke akcije podjeljeni su promotivni materijali Ožujskog piva i materijali nepohodni za  uspješno provođenje navedenog događaja.

Jedna od sudionika ekološke akcije Ana Kraljević je istaknula:„ Izuzetno sam ponosna na sve  što smo postigli kroz održanu ekološku akciju. Kao i za sve ostale sudionike, za mene kao i za moj tim imala je veliko značenje. Mislim da ove akcije doprinose velikim promjenama koje nužno trebamo da bi očuvali naš okoliš. Razvijanje svijesti o pravilnom odlaganju otpada kroz ovakve i slične akcije velik je korak prema očuvanju naše planete. Priroda označava život, čuvajmo je volimo jer uništivanjem prirode uništavamo svoje živote i živote budući generacija.“

Koordinator likovne eko kolonije mr. Ars sacra Kristina Ćavar je istaknula sljedeće: „Sudionici 12. likovne eko kolonije su osim umjetničkog dijela likovne kolonije imali inicijativu da sudjeluju u ekološkoj akciji na Blidinju i time probude svijest o očuvanju okoliša te doprinesu da čuvamo prirodne ljepote Blidinjskog krajolika. Velik je domak ostvaren spajanjem umjetnosti i ekologije, te sudionici mogu iskustvo stečeno na navedenoj eko akciji ponijeti i realizirati u mjestima odakle potječu. Spoj slikarstva i ekologije, te buđenje svijesti za očuvanje prirode je osnova koju trebamo prenijeti na mlađe naraštaje. Sigurna sam da će pozitivne dojmove studenti sudionici likovne kolonije utisnuti u slikarska platna te obogatiti ovu kolniju sa impresivnim slikama prožetim Blidinjem. Ovim putem im se zahvaljujem na otvorenosti i suradnji da navedenu ekološku akciju uspješno privedemo kraju.“

Jedan od glavnih ciljeva kampanje skrenuti je pažnju građana na problem ilegalnih odlagališta otpada. Ilegalna odlagališta otpada problem su s kojim se svi moramo što prije suočiti jer ona ozbiljno prijete našem okolišu. Brojnim zahvatima čovjek stalno ugrožava i zagađuje prirodu raznim otpadnim materijalima i otrovnim supstancama, kao što su kemijska sredstva, pesticidi, umjetna gnojiva, nekontrolirano odlaganje komunalnog otpada. Ove vrste zagađenja uništavaju živi svijet, prekidaju biološke tokove, a posebno ugrožavaju one organizme koji djeluju na organske materijale i pretvaraju ih u mineralne supstance neophodne za proces fotosinteze.

Žujina društveno odgovorna kampanja želi zajedno sa svojim volonterima spriječiti takva onečišćenja kroz zajedničke akcije čišćenja. Takve akcije doprinose poboljšanju kvalitete života i razvijanju svijesti građana o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada.

Također financijski partner na navedenoj ekološkoj akciji je i Fondacija Mozaik.

Dnevnik.ba

21. lipanj 2024 17:23