StoryEditor
23 slučaja u 2021.

U Republici Srpskoj sve više mladoženja preuzima ženino prezime

Piše desk  /  20.10.2022., 15:14h

"Smatram da u budućnosti možemo očekivati da se ovaj trend nastavi, odnosno da će veći broj mladoženja uzimati ženino prezime, pa čak mislim da će doći i to toga da mnogo veći broj njih uz svoje prezime uzima i ženino", rekao je Šijaković.

Da se sve više mladoženja prilikom sklapanje braka odlučuje da svoje prezime zamijeni prezimenom nježnije i ljepše polovice pokazuju i podaci da je tijekom prošle godine u Republici Srpskoj u 23 slučaja sklapanja bračne zajednice došlo do promjene prezimena, pišu Nezavisne novine.

U tradicionalnim društvima je ustaljena potreba da žena prilikom udaje preuzima muževo prezime jer činom braka ona stupa u suprugovu obitelj, ali sve češći su slučajevi u kojima muž uzme ženino prezime.

Kako su za kazali iz Republičkog zavoda za statistiku (RSZ), tijekom prošle godine sklopljeno je 5.530 brakova, a u 23 slučaja je mladoženja je prekršio tradiciju i preuzeo ženino prezime umjesto svog.

Kako ističu, postoje i rijetki slučajevi gdje se mladoženja odluči da pored svog prezimena zadrži i ženino.

"Kada je u pitanju prezime nakon zaključenja braka, tijekom prošle godine svoje prezime zadržalo je 5.504 mladoženja, a u tri slučaja mladoženja je na svoje prezime dodao nevjestino", navode iz RSZ.

Ivan Šijakovć, sociolog, za Nezavisne novine ističe da se u budućnosti može očekivati da se ovakav trend nastavi, pa čak i poveća.

"Smatram da u budućnosti možemo očekivati da se ovaj trend nastavi, odnosno da će veći broj mladoženja  uzimati ženino prezime, pa čak mislim da će doći i to toga da mnogo veći broj njih uz svoje prezime uzima i ženino", rekao je Šijaković.

Prema njegovim riječima, za ovakve slučajeve postoji više različitih razloga.

"To je dvostruko uvjetovano jer je naša tradicionalna patrijarhalna kultura dosta oslabjela proteklih godina. Nekad je bilo nezamislivo i neočekivano da u jednoj balkanskoj obitelji mladoženja svoje prezime zamjeni ženinim, a sada to postoje nešto sasvim normalno", rekao je

Šijaković dodaje da se balkanska kultura dosta transformirala i da ovakav podatak ne treba predstavljati iznenađenje. 

"Još jedan bitan razlog jest taj što se način iskazuje ravnopravnost između supružnika, kao i sama vjernost ali i uzajamno poštovanje", rekao je Šijaković, dodajući da ovo pojačava povezanost bračnog para.

Kako je rekao, mnogi muškarci se za promjenu prezimena prilikom vjenčanja odlučuju zbog koristi.

"Dosta mladoženja se za promjenu prezimena odlučuje iz osobne koristi. Ako njihova panteica ima bolji ugled i utjecaj mnogi od njih žele,kada svoje prezime zamijene njenim odmah dobiju sve što njihova žena već ima", zaključio je Šijaković.

Dnevnik.ba

28. siječanj 2023 21:06