StoryEditor
u kosači

U Mostaru otvorena izložba slika fra Petra Perice Vidića

Piše fena  /  03.12.2021., 21:58h
U Mostaru je u petak otvorena izložba slika akademika fra Perice Petra Vidića, počasnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Bosni i Hercegovini.

- Fra Perica Vidić je prvi svećenik koji je postao članom Akademije nauka i umjetnosti BiH, dvadeset godina je bio predsjednik Matice hrvatske u Sarajevu, čiji je i osnivač. Fra Perica je jedan od osnivača Hrvatskog društva za znanost i umjetnost te je dugo vremena bio i dopredsjednik toga društva. Matica i društvo su ga proglasili svojim počasnim članom što dosta govori o njegovom djelovanju - rekao je akademik Mladen Bevanda, predsjednik HAZU-a BiH.

Pored Vidićevog djelovanja na polju kulture i znanosti, Bevanda je naglasio njegov filantropizam.

- Perica je istinski filantrop, humanist i čovjek koji sve što ima dijeli starijima, nemoćnima, bolesnima, učenicima i studentima. Veliki broj njegovih slika otišao je u fond za stipendiranje kako bi pomogao učenicima i studentima, doktorandima i onima koji nemaju novaca za školovanje. On je jedan fratar iz naroda i za narod - rekao je Bevanda.

Mostarska izložba, koja će ostati otvorena do 10. prosinca u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, je humanitarnog karaktera.

O fra Perici je govorio i književnik Dragan Marijanović s kojima ga veže četrdesetogodišnje prijateljstvo.

- Radi se o iznimnom čovjeku i eruditu koji je održao preko stotinu samostalnih izložbi, dobitnik je mnoštva nagrada, najstariji je aktivni slikar u franjevačkom redu, ima izdane tri monografije i uistinu je veliki čovjek. Rodom je Čapljinac koji je otišao sjevernije i taj dašak juga je ponio sa sobom što se vidi na njegovim slikama. Njegove slike prelaze iz realizma u impresionizam radi njegova sanjarstva. Ova izložba je naše malo i skromno hvala - rekao je Marijanović.

Fra Petar Perica Vidić rođen je 1938. godine. Završio je Franjevačku gimnaziju u Visokom, a studij filozofije i teologije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. U ljeto 1966. odlazi u Beč gdje pohađa Akademiju likovnih umjetnosti. Predavao je likovnu umjetnost i povijest umjetnosti na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Od 2000. godine je predsjednik ogranka Matice hrvatske u Sarajevu, a član je i mnogih društava te kako je već navedeno i počasni član HAZU BiH i Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH.

Dnevnik.ba

13. svibanj 2024 18:03