StoryEditor
program započinje 4. veljače

U Čapljini se sprema najveća karnevalska manifestacija, na velikoj povorci 1.500 maškara

Piše fena  /  01.02.2024., 11:46h

Čapljina će i ove godine biti domaćin najstarije i najbrojnije karnevalske manifestacije u Bosni i Hercegovini koja već 60 godina donosi zabavu za sve generacije, kako na jugu naše zemlje, tako i za posjetitelje koji stižu iz cijele BiH, Republike Hrvatske i Crne Gore.

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo ‘‘Seljačka sloga‘‘ Trebižat Čapljina i ove godine organizira Pokladne dane 2024., a program će započeti u nedjelju, 4. veljače, u Domu kulture Trebižat u 18 sati kada će biti otvorene Male maškare.

Predsjednik Društva Miro Brajković Feni je rekao da će ova tradicionalna dječja manifestacija, uz glazbu, ples, maskote i darove, u potpunosti biti prilagođena djeci.

Dalje je naveo da će središnji dio manifestacije Velike maškare – Karneval fest početi u nedjelju, 11. veljače, budnicom u jutarnjim satima, nakon čega slijedi karnevalska povorka u Trebižatu i dočekivanje gostiju.

- Tada će povorka iz Trebižata krenuti prema Čapljini, gdje će nam se u Športskom centru Čapljina priključiti brojni gosti i brojne škole. Samo će Osnovna škola Vladimira Pavlovića imati preko 500 sudionika, a tu je i Dječji vrtić Čapljina s preko 100 sudionika, kao i brojna kulturno-umjetnička društva iz Čapljine i okolice – naglasio je Brajković.

Primopredaja vlasti i Marko Krnjeval

Toga dana velika povorka od 1.500 maskiranih sudionika kretat će se ulicama Čapljine do Trga kralja Tomislava, gdje će početi tradicionalni program primopredaje gradske vlasti.

- Maškare uzimaju vlast u svoje ruke i podižu karnevalsku zastavu. Slijedi podizanje optužnice protiv ‘Marka Krnjevala‘ za sve ono što u protekloj godini nije bilo dobro. Nakon toga slijedi program sudionika ‘Karneval festa - 2024.‘ Trebižat–Čapljina, kao i zabavni program – otkrio je on.

Na pokladni utorak, 13. veljače, organiziraju se završne maškare kada sudionici vraćaju ključeve grada i idu na prijem kod gradonačelnika Čapljine koji je tradicionalno pokrovitelj ove manifestacije.

- Navečer u 19 sati u Trebižatu organiziramo suđenje gdje imamo uloge sudaca, branitelja, tužitelja, porote i dr. Nakon suđenja slijedi spaljivanje ‘Marka Krnjevala‘, a potom i bal pod maskama. Tada spremamo veliku zabavu uz Tamburaški sastav ‘Dukati‘, a podijelit ćemo i nagrade za najbolje maske – podvukao je.

Pet godišnjih doba

Kako je Brajković pojasnio, pored navedenih događaja organizatori pripremaju i niz drugih zbivanja ostalim danima kao što je ‘‘karikiranje‘‘ ulica, kako bi zainteresirali javnost.

- Inače ovo je zimski, običajni karneval. Većina građana čula je za turističke karnevale koji su obično ljetni, ali ovo je običajni. Nije slučajno što se on događa u zimskim mjesecima kada manifestacija završi pred korizmu, pred čistu srijedu. Inače, mi u Trebižatu imamo pet godišnjih doba: proljeće, ljeto, jesen, zima i maškare. Za maškare se svi posebno pripremaju za jubilarni karneval. Samo naše Društvo ima više od sedam skupina koje će biti u povorci kroz sve ove dane – istaknuo je on.

Osvrnuvši se na karnevale zemalja u regiji, Brajković je rekao da Ljubuški ima 25 godina dugu tradiciju u organiziranju karnevala, Rijeka 41 godinu, dok suvremeni karneval u Veneciji, kao što je ovaj u Trebižatu, ima tradiciju dugu 45 godina. S druge strane, karneval u Trebižatu ove godine obilježava 60 godina postojanja.  

99 godina kontinuiranog rada

Brajković je na kraju pojasnio kako HKUD ‘‘Seljačka sloga‘‘ Trebižat Čapljina ove godine obilježava 99 godina kontinuiranog rada, dodavši da je svaka njihova manifestacija u simbiozi s gospodarstvom i turizmom.

- Imamo dosta prijatelja diljem Bosne i Hercegovine, u Republici Hrvatskoj, Crnoj Gori... Sve su naše manifestacije, festival klapa, maškare i koncerti, na svojevrsnoj tromeđi između BiH, Hrvatske i Crne Gore. Brojni naši prijatelji sudjeluju u ovim manifestacijama, a mi smo kao Društvo pozvani i na njihove manifestacije – zaključio je predsjednik Društva.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:54