StoryEditor
međunarodni standard

Svi Južnokorejci će u lipnju postati godinu dana mlađi

Piše desk  /  12.12.2022., 11:54h

Južna Koreja će ukinuti svoju tradicionalnu metodu brojanja godina i prihvatiti međunarodni standard, piše Guardian. Promjena je to koja će smanjiti dob svih stanovnika Južne Koreje za jednu ili dvije godine na službenim dokumentima.

Dosad se smatralo da Južnokorejci imaju godinu dana čim su rođeni, a dodatna godina im se dodaje svakog 1. siječnja. Neobičan i sve nepopularniji običaj značio je da, primjerice, dijete koje je rođeno na Silvestrovo postaje staro dvije godine čim sat otkuca ponoć, prenosi Index.

Komplikacije tu ne završavaju. Postoji i poseban sustav za izračunavanje dobi muškaraca koji ulaze u vojsku i zakonske dobi za konzumiranje alkohola i cigareta. U tim se slučajevima dob osobe računa od nule pri rođenju, a godina se dodaje na dan Nove godine.

U lipnju kraj zbrke

Zbrka bi trebala prestati u lipnju, barem što se službenih dokumenata tiče, kada će na snagu stupiti zakoni koji propisuju korištenje samo međunarodne metode brojanja godina.

"Revizija ima za cilj smanjiti nepotrebne socioekonomske troškove jer zbog različitih načina izračunavanja dobi postoje pravni i društveni sporovi", rekao je u parlamentu Yoo Sang-bum iz vladajuće stranke.

Porijeklo sustava nije jasno. Jedna teorija tvrdi da je pravilo jedne godine pri rođenju nastalo jer uzima u obzir vrijeme provedeno u maternici - s devet mjeseci zaokruženih na 12. Drugi to povezuju s drevnim azijskim numeričkim sustavom koji nije imao koncept nule.

"Postajem dvije godine mlađi, baš sam sretan. Rođen sam u prosincu pa sam dvije godine napunio baš brzo. Konačno ću se vratiti u svoje prave godine", vesele se sad Korejci.

Dnevnik.ba

21. veljača 2024 06:55