StoryEditor
HNK Mostar

Svečana dodjela nagrada autorima s Natječaja za najbolji dramski tekst

Piše desk  /  12.04.2023., 15:00h

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u četvrtak, 13. travnja 2023. godine u 19 sati bit će održana svečana dodjela nagrada prvonagrađenim autoricama i autorima s Natječaja za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za autore do 35 godina. Natječaj je po drugi put raspisao HNK Mostar u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske 19. travnja 2022. godine, a pristiglo je sedamnaest dramskih tekstova.

Prijavili su se autorice i autori iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Povjerenstvo u sastavu Mladen Bićanić, Dragan Komadina, Jelena Kordić Kuret i Ivan Vukoja odluku o najboljem tekstu – riječ je o drami „Ejetovi i Ejdijini unuci: Tiho snivaj ljubavi“ autorice Dorotee Šušak iz Zagreba – donijelo je većinom glasova. Ovaj je dramski tekst priča o muškoj Medeji iliti filicidu – ubojstvu sinova temeljena na strašnom zločinu koji je počinio Austrijanac Harald Kopitz u rujnu prošle godine Zagrebu. Ova drama impresionira svojim jezično-stilskim ludizmom i dosljedno provedenim pseudotragedijskim diskursom koji dramaturški posve korespondira s tematskim okvirom cijele priče.

Odluka za drugonagrađeni tekst „Sobarica” Filipa Pažina, Mostarca s berlinskom adresom, također je donesena većinom glasova. Riječ je o dramskom tekstu s osvježavajućim elementima situacijske komike koje autor razrješuje u maniru komedije zabune, dajući vrlo diskretno i socijalni i moralni portret društva, ali i nudeći jedno duboko spisateljsko razumijevanje za likove koje opisuje. „Sve što su nam ukrali“ Ane Dragozet iz Viteza i „Vrli srednji vijek“, autora Denisa Ćosića iz Požege ravnopravno dijele treće mjesto. U prvom slučaju riječ je o zanimljivom, zanatski vještom pristupu cijeloj galeriji likova, smještenoj u okvir dramskog „kad bi“ i zbilje. Ambiciozan je to prikaz, ne samo ljudi koji ne mogu izići iz rata, nego i onih kojima su mladost i život doslovno ukrali vlastiti očevi. U drugom slučaju riječ je o vješto komponiranoj i strukturiranoj drami uronjenoj potpuno u metaforu, a sve u naoko formi bajke, mita ili neke davne legende čije smo tvorce zaboravili, ali ono izrečeno je ostalo sačuvano.

Cilj je ovog Natječaja unaprjeđenje hrvatske suvremene drame, povećanje mogućnosti profesionalnog angažmana mladih autora te očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta.

Na svečanoj dodjeli sudjelovat će nagrađeni autori, ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja, umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina, moderatorica je Anita Milićević, a glazbena pratnja Vladimir Mićković.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 14:42