StoryEditor
Zauvijek mladi

Stručnjaci savjetuju da prestanete s ovim navikama želite li usporiti starenje

Piše Desk  /  31.05.2022., 17:27h

Jedno istraživanje s Harvarda otkrilo je povezanost većeg unosa voća i povrća s nižom smrtnošću, ali postoje i neke navike koje čine upravo suprotno, pospješujući vaše starenje.

Umjesto trčanja za eliksirom mladosti, bilo bi dobro pripaziti na to prakticirate li neke navike koje bi vas mogle gurati u lošem smjeru.

Sunce

Ako ste preplanuli, vjerojatno izgledate nešto mlađe i svježije, ali sunce zapravo ubrzava stvaranje bora i može dovesti do nekih gorih posljedica. “Sunčeve zrake mogu utjecati na vašu kožu. Kratkoročno, to može značiti da se morate boriti s opeklinama od sunca”, izvještava časopis Yale Medicine.

“Ali mogu postojati i dugoročne posljedice koje se razvijaju unutar kože, čak i ako ne dobijete nikakve opekline. Sunce prerano stari kožu. To se naziva fotostarenje, a može dovesti do raka kože. Znakovi fotostarenja su naboranost, pigmentacijske promjene, smanjenje elastičnosti kože, gruba i neujednačena tekstura kože, popucali kapilari oko nosa i prsa, crvenilo itd.”

Gazirani sokovi

“Konzumacija zaslađenih gaziranih pića mogla bi pospješiti pojavu bolesti neovisno o pretilosti”, navodi jedno istraživanje objavljeno u časopisu Science Daily.

“Redovita konzumacija zaslađenih gaziranih pića mogla bi utjecati na razvoj metaboličkih bolesti kroz ubrzano starenje stanica”, napisali su autori istraživanja u svom zaključku.

Nedostatak tjelovježbe

“Zamislite 90-godišnjaka”, pišu stručnjaci iz Wellspring School of Allied Healtha. “Gotovo su uvijek pognuti, zar ne? Razlog tome dijelom može biti i ograničena fleksibilnost i podrška kralježnici u mlađim godinama. Nedovoljno kretanje u vašim 20-ima i 30-ima može uzrokovati neke probleme kasnije, kao što su bolovi u zglobovima ili mišićima i općenito pogrbljeno držanje.”

Poremećen san

Poremećaji disanja u snu (SDB) i poremećaji sna povezani su s epigenetskim ubrzanjem starenja. Ove su povezanosti jače kod žena nego kod muškaraca, tvrdi nedavno istraživanje. “Dobar san može učiniti čuda za vaš mladenački izgled, a budući da se vaše lice opušta dok spavate, to također može pomoći u omekšavanju finih bora na licu”, kaže dr. Andrea Paul.

Stres

“Telomeri su krajevi kromosoma – strukture unutar svake stanice koje sadrže gene”, izvještava Harvard Health, a prenosi Index. “S vremenom telomeri postaju kraći. Kada se značajno skrate, stanica umire. Kronični stres dovodi do kraćih telomera, a ljudi s kraćim telomerima izloženi su većem riziku od nekoliko teških bolesti, uključujući bolesti srca i nekih oblika raka.”

Nedovoljno smijanja

“Najlakša stvar kojom se možete boriti protiv starenja je osmijeh”, kaže dr. Leann Poston. “Smijeh vas čini sretnijima i daje vam više energije. Pozitivan stav potiče bolje prehrambene navike i više tjelovježbe”, smatra ona, piše N1.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:05