StoryEditor
Eurostat

Što mislite koja zemlja u Europi izvozi najviše igračaka?

Piše hina  /  29.12.2022., 14:35h

Češka je najveća izvoznica igračaka među zemljama Europske unije, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. EU je neto uvoznik igračaka, s vrijednošću uvoza u prošloj godini od 7.1 milijardu eura, gotovo tri puta većom od izvoza, utvrdio je Eurostat.

Najviše je igračaka uvezeno iz Kine, čiji je udio u uvozu iznosio čak 83 posto. Slijede Vijetnam i Ujedinjeno Kraljevstvo s udjelom u uvozu od četiri odnosno dva posto. Najveći uvoznici bile su Njemačka i Nizozemska s udjelom u uvozu od po dvadesetak posto. Izdvaja se i Francuska na koju je otpadala desetina uvoza.

Druga Njemačka, treća Belgija...

Vrijednost izvoza igračaka iz EU dosegnula je u prošloj godini 2.4 milijarde eura, a najveći je kupac bilo Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje je otpremljena četvrtina pošiljki. Švicarska je na drugom mjestu s 12 posto, a na trećem SAD s 11 posto, utvrdio je Eurostat dodavši da su te tri zemlje činile polovinu vrijednosti izvoza igračaka iz EU.

Glavni je izvoznik igračaka EU Češka, s trećinom udjela u ukupnom izvozu. Slijede Njemačka s udjelom od 21 posto i Belgija čiji je udio u ukupnom izvozu igračaka iz EU u 2021. godini iznosio sedam posto.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 12:29