StoryEditor
dirljivo

Škoro u pratnji virtuoza na tamburi otpjevao veliki domoljubni hit: "Suze mi idu; podsjeti me na rodnu kuću, roditelje..."

Piše desk  /  22.10.2022., 07:06h

Miroslav Škoro na svom je Facebooku objavio video koji je dirnuti mnoga hrvatska srca.

Sjedeći za stolom, uz čašu vina, otpjevao je svoj najveći hit ‘Ne dirajte mi ravnicu’, uz pratnju virtuoza na tamburici Jerrya Grcevicha.

Dirljivu pjesmu na trenutak je prekinuo lavež Škorina psa, no pjevač i saborski zastupnik to je sa smiješkom riješio.

Video je pregledalo više od 1000 korisnika, a mnogi su ostavljali komentare, dirnuti izvedbom.

“Suze mi idu kad čujem tamburicu i tu pjesmu”, “Volim tu pjesmu, uvijek me podsjeti na rodnu kuću, roditelje”, “Bravo, pusti politiku, bolje pjevaj. To je najljepše i najbolje”, neki su od komentara.

Jerry Grcevich, virtuoz iz Pennsylvanije, priznat je kao jedan od najboljih tamburaša u Sjedinjenim Državama, a i u svijetu.

Rođen je u malom mjestu Turtle Creek, kraj Pittsburgha. I njegovi roditelji su rođeni u Americi, a njihovi u Ameriku došli iz raznih mjesta u Hrvatskoj – iz Ozlja, Karlovca, sela Segetac, u Podravini.

Jerry je odrastao u glazbenoj obitelji. Njegov otac Joseph Grcevich, također dobro poznati tamburaš, uvršten je u Tamburitza Hall of Fame kao što je, uostalom, i sam Jerry, kao najmlađi tamburaš kojemu je ta čast ukazana. Svoje prvo glazbeno obrazovanje i dobio je od oca, još kao dijete od nekih 7 godina, ali i od ujaka Marka Grcevicha.

Zadnjih godina Jerry i provodi dobar dio vremena u Hrvatskoj, da bi proučavao stari i prikupljao novi materijal i da bi se, kako kaže, “kao tambura-glazbenik okušao u matičnoj sredini, u kojoj je taj instrument još uvijek pripada središnjoj struji, još uvijek je ‘mainstream’… Ona je [tamo], još uvijek, više dio kulture pa kad ljudi nešto slave – rođendane, krizmanje, mature….kad su svadbe, oni se uvijek vraćaju svojim korijenima, a ti su korijeni, u Hrvatskoj, tamburaška glazba.”

Jerry je pravi virtuoz na bisernici, vodećem instrumentu te izuzetno talentirani skladatelj. Jedna od najpopularnijih pjesama iz njegovog repertoara, njegov “znak raspoznavanja,” njegova je vlastita – “Moja Juliška”.

Glazba je njegova, a tekst je napisao Miroslav Škoro, s kojim se susreo u Americi, 1990. godine. Neko su vrijeme, na Jerryjevo veliko zadovoljstvo, zajedno radili i jedan album snimili, piše Selo.hr.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 03:15