StoryEditor
Koliba na mjesecu‘

Sjećate se fotografije čudnog objekta na Mjesecu? Evo što je u pitanju

Piše desk  /  12.01.2022., 22:48h
U prosincu je novinar portala Spacenews, koji prati misiju kineskog rovera Yutu 2 na Mjesecu, na Twitteru objavio da je jedna od fotografija s rovera u daljini zabilježila nepoznat objekt kockastog oblika. Naravno, isti čas su krenule razne teorije o tome kako se radi o izvanzemaljcima te je objekt popularno nazvan "tajanstvenom kolibom".

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) je procijenila da se radi o tijelu koje je od rovera u tom trenutku bilo udaljeno oko 80 metara te je rekla da će dati upute svome vozilu da mu se približi. S obzirom na udaljenost, navela je da će roveru trebati dva ili tri mjeseca da dođe do ovog čudnog objekta.

Riješen misterij

No, već je nakon nekoliko tjedana putovanja rover bio dovoljno blizu da snimi nove fotografije ovog "misterija", na kojima se jasno vidi da se zapravo radi o klasičnoj lunarnoj stijeni. Dapače, stijena čak ni nema kockasti oblik nego se doimala takvom na prvoj snimci zbog igre perspektive, svjetla i sjene, piše Business Insider.

CNSA je prije nekoliko dana objavila novu fotografiju te stijene. Jedan od znanstvenika koji navode rover po površini Mjeseca je primijetio kako kamen ima oblik zeca i da se ispred njega nalaze manje stijene koje podsjećaju na mrkvu. Rover Yutu također nosi ime te životinje, odnosno njegov naziv znači – zec od žada. Sada je i stijena dobila to isto ime.

Yutu 2 se spustio na Mjesec u siječnju 2019. Radi se o prvoj svemirskoj misiji koja je sletjela na nama udaljenu stranu Mjeseca. Rover je tijekom tri godine svoje šetnje po našem prirodnom satelitu prešao više od 1000 metara i radarom prodro do iznenađujuće dubokih slojeva mjesečeva tla.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:02