StoryEditor
ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

Senzacionalno otkriće na Pelješcu: Pronađena kaciga iz 4. stoljeća prije Krista

Piše Desk  /  11.04.2024., 10:00h

Tijekom istraživanja pronađeno je petnaestak brončanih i srebrnih fibula (kopči), desetak igala, više spiralnih brončanih ukrasa i pinceta te više stotina perli od staklene paste i jantara kao dijelovi nekadašnjih ogrlica.

Izniman nalaz grčko-ilirske kacige, kao i brojni drugi vrijedni grobni prilozi, dijelovi nošnje te nakita rezultat su provedenih arheoloških istraživanja groba iz 4. stoljeća prije Krista u naselju Zakotarac na poluotoku Pelješcu u kojima je sudjelovao i kustos Dubrovačkih muzeja dr. sc. Domagoj Perkić.

Kako piše DubrovnikNet.hr pronađeni nalazi ukazuju da je grob po svoj prilici pripadao značajnome članu ratničke elite, uz kojega je vjerojatno pokopana i osoba ženskoga roda.

‘‘Među ostalim nalazima, tijekom istraživanja pronađeno je petnaestak brončanih i srebrnih fibula (kopči), desetak igala, više spiralnih brončanih ukrasa i pinceta te više stotina perli od staklene paste i jantara kao dijelovi nekadašnjih ogrlica. Za sada je definirano nešto više od tridesetak različitih posuda, uglavnom grčke provenijencije iz vjerojatno matičnih atičkih i italskih radionica. Potrebno je naglasiti da su to najskupocjenije posude toga vremena, koje je domaće stanovništvo prilagalo uz svoje pokojnike kao grobni prilog i dar za njihov onostrani život. Jesu li takve posude posljedica trgovine ili pljačke (gusarstva) ne možemo znati, no zasigurno su bili itekako svjesni njihove vrijednosti‘‘, objasnio je dr. sc. Perkić.

Arheološka istraživanja prapovijesnih gomila iz različitih razdoblja koje okružuju gradinu i izvor Vidohovo oko sela Zakotorac, a koje bi mogle biti i neka vrsta svetišta, povedena su u lipnju i rujnu 2020. godine, kad su istraživana i dva prapovijesna groba uz gomile na prostoru Nakovane koji se pak okvirno datiraju u 10., odnosno 7. stoljeće prije Krista.

Realizirani projekt manjih arheoloških istraživanja koordinirao je Centar za prapovijesna istraživanja, a uz Dubrovačke muzeje, u njemu su sudjelovali Institut za arheologiju i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Uz dr. sc. Perkića, stručnu ekipu činili su i dr. sc. Marko Dizdar, dr. sc. Hrvoje Potrebica te dr. sc. Andrijana Pravidur, uz dragocjenu pomoć i potporu Općine Orebić te Ivana Pamića, predsjednika udruge Hrvatski dom Viganj.

Riječ je o prvoj u nizu aktivnosti dugoročnog istraživačkog projekta koji ima za cilj istražiti i prezentirati prapovijesne krajolike Pelješca.

Fantastični nalazi i izuzetno vrijedni znanstveni rezultati, ostvareni volonterskim radom unatoč nedostatku sredstava i velikim operativnim poteškoćama, daju naslutiti golemi potencijal koji ovaj prostor ima za arheologiju i kulturni turizam.

Dnevnik.ba

 

01. svibanj 2024 16:53