StoryEditor
hnk mostar

Promocija knjige „Čitati grad“ Borislava Puljića u HNK Mostar

Piše desk  /  10.11.2022., 16:31h

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u petak, 11. studenoga u 19 sati bit će održana promocija knjige „Čitati grad ̶ Urbana struktura Mostara u razdoblju 1440. ̶ 1878.“ arhitekta Borislava Puljića.

Znanstvena monografija „Čitati grad“ posvećena je osmanskoj fazi urbanog razvoja i izgradnje Mostara od 15. do 19. stoljeća, a nastala je na temelju dorađene autorove doktorske disertacije koja je 2012. godine obranjena na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

No, riječ je, zapravo, o zaokruženoj sintezi vrlo dugoga i temeljitog istraživanja mostarskog urbaniteta i arhitekture toga grada koje je Puljić započeo još 1985. godine kao polaznik poslijediplomskog studija „Graditeljsko nasljeđe“ u Splitu, potom i doktorskog studija, tijekom kojega je o Mostaru (njegovim mahalama, fortifikacijama i prvom austro-ugarskom sloju školovanih arhitekata) objavio i nekoliko zapaženih znanstvenih članaka. Urbana cjelina Mostara jedan je od najvažnijih sklopova spomeničke baštine u BiH, a s obzirom na ratna razaranja grada i nestanak mnogih dokumentacijskih izvora te autorov rad na njihovoj restituciji i pribavljanju dokumentacije iz drugih eksternih fondova (pa i iz inozemstva) od iznimne je važnosti. 

Knjiga je namijenjena arhitektima i urbanistima, povjesničarima umjetnosti, arheolozima, povjesničarima i širokoj čitalačkoj publici zainteresiranoj za povijest nastajanja razvoja urbanih sredina.

O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Zlatko Karač, doc. dr. sc. Alen Žunić, Ivan Vukoja, dipl. soc., te sam autor. Promociju će moderirati mr. sc. Danijel Vidović.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:20