StoryEditor
Busovača

Premijera dokumentarnog filma ‘Kako smo se obranili u Lašvanskoj dolini‘

Piše fena  /  15.06.2024., 11:44h

Premijera dokumentarnog filma pod nazivom "Kako smo se obranili u Lašvanskoj dolini" održana je u petak u Busovači.

Spomenuti dokumentarac donosi svjedočanstva preživjelih hrvatskih branitelja s prvih crta obrane Busovače, Viteza, Travnika i cijele Lašvanske doline, pružajući dubok uvid u hrabrost i odlučnost onih koji su branili svoje domove i obitelj.

Prije same promocije filma, nastalog u produkciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača, održano je polaganje vijenaca na Središnjem spomen obilježju palim braniteljima u Busovači, odajući počast svim poginulim braniteljima i drugim žrtvama rata.

‘‘Skoro 30 godina isprazno pričamo kako se nešto treba dokumentirati, ponešto napisati. Trideset godina pričamo, a sve te naše riječi odoše nepovratno u vjetar. Tome je došao kraj. Večerašnji dokumentarni film je prvo dokumentirano video djelo nastalo u našoj produkciji, ovdje u Središnjoj Bosni, i kao takav ostat će trajan dokument. Dokument koji svjedoči istinske priče o tome što se događalo u Busovači i u Središnjoj Bosni tijekom Domovinskog rata,‘‘ naglasio je predsjednik Udruge dragovoljaca Marinko Ćosić.

Kazao je kako kao preživjeli imaju odgovornost za čuvanje povijesti i prošlosti te ‘‘da s vremenom prenesemo i sačuvamo ono što pamtimo i što smo osjetili na svojoj koži‘‘.

‘‘Dužni smo širiti istinu, gajiti uspomene i sjećanja. Svjedoci ne lažu, sve ostalo je nebitno. Ako ne vjerujemo svjedocima, kome ćemo vjerovati‘‘, dodao je Ćosić.

Premijeri filma ‘‘Kako smo se obranili u Lašvanskoj dolini‘‘ nazočili su i brojni politički i društveni dužnosnici. Među njima su bili Marinko Čavara, dopredsjedatelj Zastupničkog doma PS BiH, Mirjana Plavčić, ministrica financija ŽSB, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Marko Šantić, predsjednik OV Busovača, Nikica Tomić i Drago Smoljo, predsjednici državne i županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB i brojni drugi.

Podršku premijeri filma dala je i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB. Njen predsjednik Nikica Tomić pohvalio je trud onih koji su dali sebe i svoje vrijeme da nastane ovaj dokumentarac. Kako je rekao, Udruga na čijem je čelu i u budućnosti će podržavati ovakve i slične projekte.

Riječi pohvale o filmu imao je i Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Republike Hrvatske.

‘‘Niti jedna knjiga, niti jedan film u svom sadržaju ne može prikazati sve ono što se događalo i kroz što ste prošli tijekom rata, ali može biti početak i poticaj da se sjećanja trajno zapišu i budu sadržaj o istini za sve buduće generacije. Siguran sam kako je ovaj film početak naše suradnje i kako ćemo napraviti sjajne priče ovdje u Središnjoj Bosni‘‘, naglasio je Nazor.

Dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara kazao je kako se ne smije nikad zaboraviti zahvaliti svim braniteljima koji su dali živote kako bi opstali na ovim prostorima.

‘‘Na nama je da čuvamo njihove uspomene, uspomene na našu povijest i na nama stoji budućnost svih onih koji će živjeti iza nas. Čestitam autoru i producentima na tome što su se potrudili i usudili uraditi jedan ovakav hvale vrijedan film‘‘, istaknuo je Čavara.

U ovom filmu, u kojem govore branitelji HVO-a Šimun Pušić, Niko Marijanović, Mladen Popović, Anto Maleš, Slavko Križanac i Dalibor Nikolić, protkane su emocije i bolna sjećanja na nekoliko ključnih događaja i zločina koji su se odvili na našem prostoru. Spomenuti sudionici dokumentarnog filma u intervjuima govore o tome što su proživjeli na Busovačkim stajama, Galici, Buhinim kućama i drugim mjestima, u borbama i zločinima koje su počinili pripadnici Armije BiH, JNA i drugih paravojnih snaga, priopćeno je iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB Busovača.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 18:14