Budući da je kronična upala niskog stupnja tako usko povezana sa stvarima koje unosimo u naše tijelo kao što su duhanski dim, kemikalije, crveno meso, alkohol, šećerna i pržena i visoko prerađena hrana, promjena životnih navika učinkovit je način za ublažavanje naših upala. Jedan od najlakših načina za početak je odabir napitaka za koje je znanstveno dokazano da smanjuju upalu.
Sok od ananasa
Jedno od najistraženijih i najmoćnijih protuupalnih sredstava je bromelain, enzim koji se nalazi u izobilju u ananasu. Pregled istraživanja o bromelainu u časopisu Foods 2021. istraživao je njegove brojne moguće terapeutske učinke za liječenje raka, opeklina i krvožilnih bolesti. Jedan od razloga učinkovitosti bromelaina je njegova bioraspoloživost, što znači da ga tijelo brzo apsorbira i snažno djeluje.
Istraživanja su pokazala da bromelain ima analgetsko i protuupalno djelovanje kod bolesnika s reumatoidnim artritisom i smanjuje bol i upalu koljena bolesnika s osteoartritisom. Sok od ananasa koji se uzima nakon vježbanja može čak i ublažiti upalu nakon vježbanja pomažući u popravljanju i ublažavanju bolova u mišićima jer je također bogat kalijem.
Iako svi dijelovi ananasa sadrže bromelain, većina ovog čarobnog spoja nalazi se u stabljici. Budući da je stabljika tvrda, možete pomiješati ili iscijediti jezgru sa slađim mesom kako biste napravili ukusan protuupalni eliksir.
Toplo mlijeko od kurkume
Kurkuma je žućkasto-narančasti začin koji sadrži snažan protuupalni spoj zvan kurkumin, za koji se pokazalo da pomaže u smanjenju rizika od mnogih kroničnih bolesti, kao i ublažavanju upalnih bolova uzrokovanih osteoartritisom. U jednom istraživanju o učinkovitosti kurkume iz 2019., 139 pacijenata s osteoartritisom koljena bilo je podijeljeno u dvije skupine. Jedna skupina uzimala je kapsulu kurkume tri puta dnevno, dok je druga skupina uzimala tabletu od 50 miligrama nesteroidnog protuupalnog lijeka diklofenaka dva puta dnevno. Nakon 14 i 28 dana, svim pacijentima je ocijenjena jačina boli. Istraživači su otkrili da je prirodni začin jednako učinkovit kao i popularni NSAID u smanjenju bolova i upale koljena te da je rezultirao manjim brojem nuspojava. Druga istraživanja pokazuju da je kurkuma učinkovita u smanjenju upale koja uzrokuje kolitis.
Kurkuma u prahu lako se miješa u smoothije, a od nje se pravi i čaj. No, budući da se kurkumin bolje apsorbira u tijelu kada se uzme s malo masti, dodavanje mlijeka ili avokada u vaš smoothie s kurkumom je pametna opcija.
Možete i probati toplo mlijeko od kurkume koje se pravi od bademovog mlijeka i kokosovog ulja. Sljedeće sastojke umutite u lonac, zakuhajte, zatim smanjite vatru i kuhajte 10 minuta: 2 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka, 1 žlica meda (po želji), 1 žlica kokosovog ulja, 1 žličica mljevene kurkume, 1 žličica mljevenog cimeta, prstohvat crnog papra i svježe naribani đumbir.
Zeleni čaj
Zeleni čaj je jedan od najzdravijih napitaka koje možete popiti. “Zeleni čaj je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti, kao i antioksidansa EGCG, za koji istraživanja pokazuju da može poboljšati sagorijevanje masti i povećati metabolizam”, kažu članovi medicinskog odbora Eatthis.com Tammy Lakatos Shames i Lyssie Lakatos.
Među najboljim varijacijama zelenog čaja je matcha, koji sadrži višu koncentraciju epigalokatehin galata (EGCG), koji je također jedan od najjačih protuupalnih polifenola. Brojna istraživanja sugeriraju da ispijanje matcha zelenog čaja može smanjiti simptome raznih upalnih poremećaja.
U jednom izvješću iz 2022. u časopisu Food Science and Human Wellness, istraživači kažu da polifenoli zelenog čaja jačaju epitelnu barijeru u crijevima i podržavaju zdrav sastav crijevnih mikroba, što poboljšava ishode za pacijente koji pate od upalne bolesti crijeva (IBD).
Temeljac od kostiju
Možda ste već koristili temeljac od kostiju za kuhanje juhe. I vjerojatno ste ga pijuckali iz šalice tijekom hladnih zimskih dana. Juha napravljena od krčkanja kostiju i vezivnog tkiva pilića, goveda i drugih životinja postala je eliksir zdravlja zbog svoje koncentracije hranjivih minerala, vitamina i aminokiselina, koji podržavaju zdrav mikrobiom crijeva.
“Naša najbolja linija obrane od kronične upale je zdravlje naših crijeva”, kaže Samantha Presicci, registrirana nutricionistica u Fond Bone Brothu. Loše zdravlje crijeva može dovesti do stanja poznatog kao “propustljiva crijeva”, koju karakterizira kompromitirana sluznica crijeva koja dopušta nezdravim tvarima da iscure u vaš krvotok, izazivajući upalu.
“Kolagen pomaže hraniti crijevnu sluznicu, a želatin može apsorbirati vodu i pomoći u održavanju sloja sluzi koji drži crijevne mikrobe podalje od crijevne sluznice”, kaže Presicci. “Oštećena crijeva lako mogu probaviti i apsorbirati juhu od kostiju, što vam omogućuje da iskoristite prednosti njezinih aminokiselina i minerala za liječenje.” Druga istraživanja sugeriraju da kolagen, želatin, kondroitin i glukozamin iz juhe od kostiju također mogu zajedno smanjiti upalu u zglobovima uzrokovanu artiritisom, piše N1.
Dnevnik.ba