StoryEditor
sankcije

Pogledajte kako danas izgleda najveći shopping centar u Moskvi, ali i u Europi

Piše desk  /  30.03.2022., 17:50h
Ruski bloger Crazy Russian Sergey objavio je snimku iz Aviaparka, najvećeg šoping-centra u Moskvi, ali i u Europi. Zbog sankcija koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji nakon invazije na Ukrajinu sve više velikih brendova napušta zemlju. Posljedice su vidljive i u Aviaparku, gdje su brojne trgovine zatvorene.

- Možemo preživjeti bez sve te fensi odjeće ili kapitalističke brze hrane, ali vidite koliko je radnih mjesta nestalo. To će stvoriti ogromnu nezaposlenost. I trebat će puno vremena za pronalaženje novih poslova - kaže Sergey.

Veliki broj brendova zatvorio trgovine

IKEA je zatvorila svoja vrata, a ne rade ni brojni modni brendovi. Trgovine su zatvorili Boss, Zara, Levi's, Tommy Hilfiger, Adidas, Pull&Bear, Bershka, Oysho, Tous, Bobbi Brown, H&M, Mango, Monkl, Vagabond, Stradivarius, Puma, Crocs, Vans i Benetton.

- Women's Secret je zatvoren. Očito će Ruskinje od sada odjeću kupovati u Boljševičkoj - rekao je Sergey. Boljševička je ruska tvornica odjeće koja je za vrijeme SSSR-a bila jedan od najvećih proizvođača odjeće u državi.

U Rusiji i dalje rade Nike, Ralph Lauren, Gap, Decathlon i Reebok. Dio francuskih brendova nije zatvorio trgovine, a poslovanje je nastavio i Renault, koji u Rusiji ima tvornice automobila.

- Otišao je i Samsonite, ali nije da ćemo moći putovati još dugo - rekao je Sergey.

Zatvoreni su i Swarovski, Jo Malone, Swatch, Levi's, Sephora, Nespresso, H&M Home i Starbucks.

Cijene rastu

- Iako se mnoge trgovine zatvaraju, cijene su sve veće. Mnogi ljudi sad kupuju prije nego što brendovi odu. Pogotovo u Moskvi i Sankt-Peterburgu. Rusi su kroz povijest naučili da se ne može vjerovati nacionalnoj valuti jer se uvijek nešto dogodi - kaže bloger i dodaje da u ovakvim situacijama Rusi masovno kupuju jer ne znaju koliko toga će si moći priuštiti nakon što rubalj izgubi vrijednost.

- Ponekad mi se čini da živimo u Matriksu. iPhoni se neće prodavati, pa ćemo kupovati kineske mobitele, poput Viva. Lošije su kvalitete, ali kažu da koriste mnogo američkih čipova... Vidjet ćemo. Razumijem da je u Ukrajini situacija mnogo tužnija i teža, ali ja snimam u Rusiji. Shvaćam da zatvaranje trgovina s odjećom i restorana s brzom hranom nije tako strašno kao ono što se događa u Ukrajini - rekao je bloger na kraju videa. 

Dnevnik.ba

21. svibanj 2022 20:58