StoryEditor
prelazak na euro

Ovo je trenutno najtraženiji ‘novčanik‘ u Hrvatskoj

Piše desk  /  05.01.2023., 12:40h

Prelazak s kune na euro je značajna promjena u Hrvatskoj, čije će se posljedice osjetiti na svim frontovima. No, prvi problem s kojim će se svi susresti je privikavanje na nove kovanice, što je dovelo do pojavljivanja novčanika koje možda ranije ne bi pogledali, ali koji su sada vrlo korisni.

Nakon što je kuna više od 28 godina bila službena valuta Hrvatske, na njeno mjesto stigao je euro, što je promjena koja je mnogima - kako iz sentimentalnih, ličnih, pa sve do onih znatno ozbiljnijih razloga - teško pala.

Kako je svaki početak težak, jedan od neizostavnih, a opet tako prostih problema je i taj kako se poslije dugog niza godina upotrebe jedne valute sada naviknuti na nove kovanice i njihove vrijednosti.

U pomoć sve dolazi - dodatno vrijeme za birikanje po šaci tražeći odgovarajući novčić, pitanje za pomoć, ostavljanje bakšiša... No, jedna od najtraženijih solucija trenutno su novčanici koji ovu promjenu čine jednostavnijom za prebroditi.

Jedan takav model naročito je dospio u fokus javnosti, a riječ je o novčaniku kojim je drogerija DM odlučila nagraditi svoje vjerne kupce.

Kao što fotografije prikazuju riječ je o malom plastičnom novčaniku za eurokovanice, nalik na ogledalce, koji omogućava jasan pregled novca kojim raspolažete. Iako uopće ne izgleda moderno, čak ni lijepo, mnogi Hrvati složili su se da je ovo nešto vrlo praktično, što će im biti od velike pomoći.

Ipak, da bi ovaj novčanik dobili u DM-u prvenstveno morate ostvariti račun od 50 eura, no dobra stvar je da se takvi modeli mogu nabaviti i putem eBaya ili AliExpressa za manje od 4 eura, kao i raznih domaćih stranica za online kupovinu, što samo govori kolika je potražnja za njima.

Inače, Hrvati se sada "bore" sa više kovanica nego su na to navikli, stoga je jasno zašto bi moglo doći do zabune tokom plaćanja sa osam različitih apoena.

Uz pomoć ovih novčanika, kovanice od 1 i 2 eura te 1, 2, 5, 10, 20 i 50 centi su uredno posložene i pregledne. A bar malo vremena, potrošenog na pomno pregledanje novca nakon što ga prilikom plaćanja izvadimo iz džepa, moglo bi na ovaj način ostati ušteđeno.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 22:00