StoryEditor
Irina Vu

Ovo je jahta supruge ruskog oligarha koja je otkrivena u Hrvatskoj

Piše desk  /  26.03.2022., 11:40h
Irina Vu, 35-metarska jahta supruge sankcioniranog ruskog oligarha Ališera Usmanova trenutno se nalazi na hrvatskom kopnu kod marine Betina na otoku Murteru.

Nakon što je portal Oštro u sklopu međunarodnog istraživačkog projekta Russian Asset Tracker objavio tekst, čitatelj im je poslao fotografije broda.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potvrdilo je Oštru da su prošle sedmice za tri plovila izdane mjere privremene zabrane korištenja i isplovljavanja "zbog osnovane sumnje u povezanost vlasnika jahte s osobama na sankcijskom popisu". Plovila su smještena u marini Betina, u ACI Skradinu te u Luci Rijeka. Ministarstvo nije potvrdilo je li među njima i jahta Irina Vu.

image

Jahta Irina Vu

OšTRO -

Ovu jahtu Oštro je otkrio radeći na međunarodnom projektu zajedno s 25 medija predvođenih OCCRP-om. Do sada je otkriveno više od 145 subjekata vrijednosti oko 17,5 milijardi dolara povezane s osobama koje se nalaze na listi 35 opozicijskog lidera Alekseja Navaljnog.

Na njoj su oligarsi i ruski službenici za koje smatra da su sudjelovali u njegovu trovanju i zatvaranju.

Na temelju dokumenata koje je pribavio Oštro, utvrdili su kako je jahta koja je dugi niz godina plovila Jadranskim morem bila u vlasništvu kompanija povezanih s Irinom Viner-Usmanovom, suprugom Alishera Usmanova, koji je danas na listama sankcioniranih osoba Europske unije, SAD i Velike Britanije donesenih nakon ruske agresije nad Ukrajinom.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 13:32