StoryEditor
vrijedne napomene

Ovih 10 namirnica nije dobro držati u hladnjaku jer brzo gube okus

Piše desk  /  12.09.2022., 08:47h

Čuvanje nekih namirnica u hladnjaku može napraviti više štete nego koristi. Primjerice, med može zauvijek stajati na sobnoj temperaturi, ali u hladnjaku će se samo stvrdnuti i uništiti strukturu.

1. Rajčice

Ovo ukusno ljetno voće (da, rajčice spadaju u voće) u hladnjaku zapravo gubi svoj okus. Hladni zrak zaustavlja proces sazrijevanja, a to je ono što rajčicama daje najfiniji okus. Hladnjak također može i promijeniti okus rajčice pa ju je zato bolje držati u košari na sobnoj temperaturi. Možete ih staviti i na vanjske klupice prozora kako bi se zrenje nastavilo na suncu.

2. Bosiljak

Stavite li ga u hladnjak, ne samo da će brzo uvenuti nego će i apsorbirati sve mirise oko sebe. Bolje ga je držati poput cvijeta u malo svježe vode. Ako ga imate puno i želite ga sačuvati, kratko ga blanširajte i zamrznite radije nego da ga čuvate u hladnjaku.

3. Češnjak

Zbog čuvanja u hladnjaku, češnjak će s vremenom postati gumen i proklijati. Bolje ga je držati na hladnom i suhom mjestu.

4. Krumpir

Hladnoća iz frižidera potiče pretvaranje škroba iz krumpira u šećer, pa bi zbog toga mogli imati slatkast krumpir. Njega je najbolje držati na hladnom (ali ne prehladnom) i tamnom mjestu. Rupičaste končaste ili papirnate vrećice puno su bolje jer više dišu od plastičnih. U njima će manje klijati i kvariti se.

5. Luk

S vremenom će zbog hladnog zraka u hladnjaku početi otpuštati vlagu te postati mekani i pljesnivi. Držite ih vani u košarama, ali ne blizu krumpira jer jedan drugome potiču brže propadanje.

6. Med

Med nema rok trajanja i može zauvijek stajati na sobnoj temperaturi ako je dobro zatvoren. U hladnjaku se može samo stvrdnuti, a šećer kristalizirati (ako je šećeren) i uništiti strukturu.

7. Avokado

Ako želite da vam avokado sazre, nemojte ga držati u hladnjaku. Najbolje ga je držati u papirnatim, smeđim vrećicama, a ako želite potaknuti zrenje, uz njega stavite rajčicu, jabuku ili bananu.

8. Kruh

Hladnjak bi brzo isušio kruh, a ako ga imate previše i želite ga sačuvati, bolje ga je izrezati na šnite i spremiti u zamrzivač. Svježi kruh je bolje držati vani, na sobnoj temperaturi.

9. Maslinovo ulje

Ovo vrijedno ulje treba čuvati na tamnom, hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku jer bi se u njemu promijenila njegova konzistencija, i od tekućeg postala gusta masa, poput maslaca.

10. Kava

Ostavite li je u hladnjaku, izgubit će svoju aromu i preuzeti ostale oko sebe. Da bi ostala svježa, kavu je najbolje čuvati u kuhinjskim policama gdje je na tamnom i dobro zatvorena, pišu 24 sata.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 04:35