StoryEditor
fascinantno

Ove kugle su iste boje

Piše Desk  /  07.11.2021., 09:04h
Sjećate li se ne tako stare, ali viralne forumaške i društvenomrežne rasprave koja je podijelila besposlene pratitelje internetskih trivija: „Je li haljina na fotografiji bijelo-zlatna ili crno-plava"?

Ovoga je tjedna nova optička iluzija postala popularna na Twitteru. Za razliku od „The Haljine“ čije je porijeklo utemeljeno na slučajnoj preekspoziciji fotografije, ova je iluzija – kao i mnoge druge iz „laboratorija“ profesora Davida Novicka sa Sveučilišta Texas u El Pasu – namjerna, dizajnirana promišljeno, s ciljem istraživanja granica do kojih je moguće dovesti naša osjetila u zabludu, piše Bug.hr.

image

NOVICKOVE KUGLE

SCREENSHOT -

Profesor Novick postavlja gledatelju jednostavno pitanje: koje su boje kugle na slici? Čini se da su po četiri crvene, zelene i plave, mada su obojane nježnijim nijansama u usporedbi s crvenim, plavim i zelenim linijama koje se pružaju ispred i iza njih.

Međutim, svih dvanaest kuglica na slici su zapravo posve iste, svijetlosmeđe (ako i dalje ne vjerujete, upotrijebite bilo koji color picker pa provjerite). A linije koje ih križaju daju im iluziju različitosti. Učinak je to izraženiji što je slika manja, što je u doba malenih ekrana visoke rezolucije (pametnih telefona) savršena optička iluzija. Na većem ekranu, uz malo pozornije gledanje, lakše možete vidjeti kako Novickove kugle ipak nisu one boje koje na prvu čine, iako ostaju malo zatamnjene.

Kako Phil Plait objašnjava u svom tekstu posvećenom ovoj i sličnim iluzijama, zavarani smo jer naš mozak pri gledaju složenijih slika ne obrađuje boje pojedinačno, već uvijek u kontekstu okolnih boja. Uostalom, najjednostavnije je pogledati kako kugle izgledaju ako se s njih uklone horizontalne linije koje ih prekrivaju.

image

Zavarani smo jer naš mozak pri gledaju složenijih slika ne obrađuje boje pojedinačno

SCREENSHOT -

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 12:34