Hrvatski glazbenik Darko Rundek obišao je Bunske kanale kod Mostara kako bi dao podršku aktivistima, udrugama i građanima u borbi da se trajno zabrani izgradnja minihidroelektrana (mHE) na rijeci Buni.IVAN ROZIć - Fena
StoryEditor
Mostar

OVDJE SE IMA ŠTO BRANITI Darko Rundek podržao aktiviste u borbi za zabranu izgradnje mHE na Buni: Jedinstvena ljepota ne smije se kvariti

Piše FENA  /  03.09.2021., 14:15h
Hrvatski glazbenik Darko Rundek obišao je Bunske kanale kod Mostara kako bi dao podršku aktivistima, udrugama i građanima u borbi da se trajno zabrani izgradnja minihidroelektrana (mHE) na rijeci Buni.

- Ovdje se ima što braniti jer ovo su prekrasne i moćne rijeke i dio su krajolika koji se ne smije uništavati. Izgradnja minihidrelektrana ne smije se i ne može dopustiti i ako treba stati pred bagere - poručio je Rundek.

Pozvao je sve ljude koji su svjesni što se zbiva da podrže borbu.

- Ovo bočno prelijevanje ovdje je stvarno jedinstveno i takva jedinstvena ljepota se ne smije kvariti – dodao je Rundek.

Oliver Arapović, predsjednik Ekološke udruge "Majski cvijet", kazao je kako im Rundekova podrška puno znači.

- I dalje pozivamo nadležne da stanu s izgradnjom minihidroelektrana te da izbrišu minihidroelektrane iz prostornog plana - kazao je Arapović novinarima.

Udruga "Majski cvijet" predvodi borbu protiv gradnje mini hidroelektrana na Bunskim kanalima. Na inicijativu te udruge Kantonalni sud u Sarajevu poništio je okolišnu dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dviju minihidroelektrana, a investitor je ponovno podnio zahtjev prema Ministarstvu i ponovljeni postupak je u toku.

Arapović je kazao da je udruga dobila poziv Agencije za vodno područje Jadranskog mora zbog procesa koji je u tijeku, jer je investitor predao novi zahtjev za vodnu suglasnost.

- Mi smo se uključili preko odvjetnika u taj proces kao stranka u postupku i sada čekamo poziv – pojasnio je Arapović.

Gradska inspekcija zatražila je brisanje minihidroelektrane iz prostornog plana jer se radi o zaštićenom prostoru, a pred Gradskim vijećem Mostara odluka o tome bi se trebala naći do kraja godine.

- Od Gradskog vijeća Grada Mostara očekujemo da u što skorije vrijeme, a prije usvajanja novog prostornog plana, donese odluku o izmjeni i dopuni postojećeg prostornog plana kojom bi se iz njega isključila gradnja mHE Buna 1 i 2 - kazao je ranije Arapović.

Inače, Darko Rundek jučer je posjetio i aktiviste i aktivistkinje iz Jablanice koji se bore za zaštitu rijeke Doljanke.

Dnevnik.ba

19. rujan 2021 00:09