StoryEditor
izgleda jednostavno

Ovaj matematički zadatak izazvao veliku raspravu na internetu: Znate li točan odgovor?

Piše Desk  /  30.01.2022., 08:28h
Jedan matematički zadatak izazvao je više od tri tisuće komentara za manje od jednog dana. Na Facebook stranici portala Brightside objavljeno je 11 matematičkih zadataka koji su se, piše u objavi, pretvorili u pravi izazov za ljude.

Korisnici Facebooka zakačili su se za zadatak koji se prikazao na naslovnoj slici objave, a on glasi: 6:2(1+2)=?

Naizgled jednostavan zadatak posvađao je pratitelje spomenute stranice. Dok su jedni govorili da je odgovor 9, drugi su, pak, došli do rješenja 1, a neki su pisali da je zadatak krivo postavljen, prenosi Index.hr.

Što vi mislite?

"Ovo nije jednostavan zadatak. Nije dobro postavljen. Trebala bi postojati još jedna zagrada kako bi se dobilo rješenje, odnosno zadatak bi trebao glasiti ili (6:2)(1+2) ili 6:(2(1+2)). Ovisno o tome, rezultat je drugačiji", smatra jedna korisnica Facebooka.

"Ovisi tko te učio matematiku. Rezultat je ili 1 ili 9", "Odgovor je 1. Množenje ide prije dijeljenja", "Primijenite jednostavno matematičko pravilo, prvo zagrada, množenje, dijeljenje, zbrajanje i posljednje ide oduzimanje. Odgovor je 1", "Definitivno je 1", komentirali su ljudi.

"Kalkulator kaže 9", "Znam zašto ljudi govore 1, ali ako slijedite redoslijed operacije, a tako treba biti, dobit ćete točan odgovor 9", "Zanimljiva stvar u matematici je, bez obzira koju metodu koristili, uvijek ćete dobiti odgovor, ali ovdje postoji samo jedan točan, a to je 9", "Kada imate dijeljenje i množenje, idete redom s lijeva na desno. Odgovor je 9", pisali su drugi.

Portal je objavio da je točan odgovor 9 i napisali kako su došli do tog rezultata. 

image

Objavili su da je točan odgovor 9 i napisali kako su došli do tog rezultata

FACEBOOK -

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:54