StoryEditor
Dani matice hrvatske

Otvorena izložba Davorina Briševca Okca na Mostarskom proljeću

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  10.05.2022., 14:15h
Izložba akademskog slikara Davorina Briševca Okca otvorena je u sklopu Mostarskog proljeća 2022. XXIV Dana Matice hrvatske u galeriji Rondo. Ovo je treća po redu izložba na Mostarskom proljeću, a Okcu je ovo druga po redu izložba u sklopu Matice hrvatske.

Davorin Briševac Okac kazao je kako je izložba došla iznenada, te da je na izložbi radio devet mjeseci. 

„Izložba je rađena sprejevima i raznim mrežama koje izgledaju kao grafika, s tim da nije multiplikat nego je samo po  jedan primjerak. Svaku površinu  moram zaštititi zaštitnim mrežama, ljepljivim trakama i svaki put se to skida i ne može se ponoviti. Svaka slika je original i nema kopije, a najviše podsjeća na akvatintu za koju trebate imati uvjete za raditi. Sve sam postigao sa sprejevima i raznim mrežama“, kazao je Briševac. 

Deset godina je prošlo od Briševčeve  prve izložbe u Matici hrvatske. Tad je bila riječ o uljima na platnu a motivi suu bili hercegovačke rijeke. 

„Hulu lađu radim dugo godina naizmjenično s tim figuracijama tako da je ovo moja druga izložba s Maticom i zahvaljujem se svima koji su me pozvali. Osim poziva iz Matice, pomogli su mi Miro Petrović i Dragan Marijanović koji je iznio najveći dio posla oko tekstova. Izložba će biti otvorena 15ak dana“, rekao je Briševac. 

Dragan Marijanović kazao je da kada nadimak postane sinonim za čovjeka, onda je taj čovjek nešto u svom životu napravo, ostavio i ostavlja trag. 

„Svi koji prate kulturni život u Gradu Mostaru znaju dvije stvari, uglavnom da se umjetnik koji se predstavlja zove Okac, a jedan dio publike zna da se zove Davorin Briševac. Jedan posve neobičan umjetnik koji se bavi jednom vječnom temom koja nikad neće imati krajnji rezultat, i nikad nećemo saznati što je pobijedilo dobro ili zlo“, kazao je Marijanović. 

Marijanović dodaje kako se Okac već desetljećima bavi ilustriranjem, te glavne motive pronalazi u legendama i svetim knjigama. 

„Ovo je treća izložba u ovogodišnjem ciklusu likovnih izložbi na Mostarskom proljeću i do kraja ćemo imati Antoniju Gudelj i Ivu Ćavar. Ciklus koji je Davorin Briševac pripremio za posjetitelje je njegov najozbiljniji ciklus u trideset godina njegovog intenzivnog bavljenja slikarstvom“, rekao je Marijanović. 

Dnevnik.ba

10. svibanj 2024 23:40