StoryEditor
svjetske znamenitosti

Objavljena mapa sa ‘Svjetskim čudima‘ svake zemlje: Evo što je izabrano za BiH i Hrvatsku

Piše desk  /  05.09.2023., 12:16h

Najpopularnija znamenitost u BiH prema mapi koju je kreirala osiguravajuća kompanija AllClear je Stari most u Mostaru, a predstavili su i listu najboljih znamenitosti cijelog svijeta.

Osiguravajuća kompanija AllClear kreirala je mapu najpopularnijih znamenitosti zemalja svijeta, a svoje rezultate zasnovali su na broju pregleda stranica koje je svaki orijentir dobio na Wikipediji.

Također su sastavili listu sedam najboljih od najpopularnijih znamenitosti svijeta. Širom svijeta, znamenitost koja se najviše istražuje na Wikipediji je Taj Mahal. Nastala u sedamnaestom stoljeću, palača se smatra najvećim djelom indo-islamske arhitekture koja je ikada izgrađena, a prikupila je više od 28 miliojuna pregleda.

Druga po popularnosti je najviša zgrada na svijetu, Burj Khalifa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, s preko 23 milijuna pregleda stranica, prema AllClearu.

Na trećem mjestu je Mount Everest. Najviša planina na svijetu nalazi se na granici Kine i Nepala. Kip slobode u SAD-u, s 19 milijuna pregleda, i Kineski zid sa 17 milijuna, čine ostatak prvih pet.

Kad se radi o Bosni i Hercegovini najpopularnija znamenitost je Stari most u Mostaru, a predstavnici susjednih zemalja na ovoj listi su: Hram Svetog Save za Srbiju, Ohrid za Sjevernu Makedoniju, Plitvička jezera za Hrvatsku te Bokokotorski zaliv za Crnu Goru.

Cjelokupnu mapu možete pogledati OVDJE.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 05:43