StoryEditor
Kultura

Objavljen roman Thomasa Manna "Buddenbrookovi"

Piše fena  /  06.03.2024., 12:46h

Novi hrvatski prijevod romana Thomasa Manna "Buddenbrookovi - Propadanje jedne obitelji", koji slika život i običaje njemačkoga građanstva 19. stoljeća te njihovu postupnu propast, objavila je Matica hrvatska.

Nakladnik napominje kako su "Buddenbrookovi" prvi i najpoznatiji roman najvećega njemačkog književnika 20. stoljeća Thomasa Manna. 

Saga o bogatim trgovcima sa sjevera Njemačke obitelji Buddenbrook temelji se na autobiografskim motivima, ističe nakladnik i ocjenjuje kako je u njoj Mann na veličanstven način oslikao život i običaje njemačkoga građanstva 19. stoljeća te njihovu postupnu propast.

Naglašava kako su svijet i atmosfera Mannova rodnoga Lübecka u središtu njegove obiteljske kronike, koja se odvija u razdoblju koje je presudno oblikovalo modernu njemačku naciju.

Ipak, povijesno-politički i društveni događaji, dodaje, ostaju u pozadini priče i ne utječu presudno na život i sudbinu četiri naraštaja obitelji. 

U romanu su vidljivi utjecaji filozofije Friedricha Nietzschea i Arthura Schopenhauera, kao i Wagnerove glazbe, koji su rano oblikovali Mannov svjetonazor i estetiku, piše nakladnik.

Roman je objavljen 1901. godine, kada je Mannu bilo tek 26 godina, a do danas je ostao najpopularnije piščevo djelo, ističe i dodaje kako ga kritika svrstava među najbolja ostvarenja njemačke književnosti.

Prilgodom dodjele Nobelove nagrade za književnost Thomasu Mannu 1929. roman "Buddenbrookovi" izrijekom je naveden kao jedan od glavnih razloga za nagradu.

Mannov roman "Buddenbrookovi" na hrvatski jezik preveo je Andy Jelčić, prenosi Hina.

Njemački književnik Thomas Mann (1875–1955) bio je prozaik, esejist i kritičar te jedan od najvažnijih njemačkih autora 20. stoljeća. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1929. godine.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 12:37