StoryEditor
neum

Neum Underwater Film Festival nagradio najbolje filmove

Piše desk  /  20.08.2023., 10:25h

Grand Prix Neum Underwater Film Festivala, održanog protekla dva dana, dobio je film „Reminder“ turskog autora Akina Bagcilara.

“Polietileno”, film Adriane Michelson (El Salvador), proglašen je najboljim eko filmom, nagrada za najbolju originalnu glazbu otišla je filmu iz Mauriciusa „Call from the Ocean“, i to redatelju Luku Doherti Bigaru i skladatelju Vinsentu Bertelotu, dok je nagradu za najbolju kameru dobio film „Visit the Thistlegorm“, redatelja Gillesa Charveta iz Francuske.

Prvu nagradu publike dobio je film „Underwater Painting“, redateljice Olge Belka (Singapur), druga nagrada pripala je već spomenutom filmu „Reminder“, a treća Toniju Kuranu (Hrvatska) za „Schnelbot S57“, priopćili suorganizatori.

U Neumu su prikazani filmovi sa sve četiri strane svijeta koji prikazuju bogatstva podvodnog svijeta kroz različite oči umjetnika, studenata i amatera. Prikazuju ljubav prema moru, rijekama, jezerima, ronjenju i istraživanju.

Dio autora podvodnih filmova je kroz svoje filmske uratke apelirao na ljudsku svijest vezano za odnos prema moru, rijekama i okruženju.

Pored filmskog programa u subotu je održana filmska radionica na temu „Kako ispričati podvodnu priču“, koju je vodio Lorenzo Moscia iz Italije, pobjednika Neum Underwater Film Festivala 2022. godine u kategoriji eko film.

Moscia je prikazao svoj bogati opus fotografija, podvodnih filmova, korištene tehnike i opasnih situacija na snimanjima.

Neum Underwater Film Festival organizira Udruga „Standard“.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 16:17