StoryEditor

Mostarsko proljeće: Prikazan dokumentar o slikaru Karlu Afanu de Riveri Luke Vlahe

Piše Desk  /  07.05.2024., 09:56h

Na ideju za snimanje ovog dokumentarnog filma došao je sasvim slučajno kada je na polici za knjige u obiteljskom stanu naišao na katalog s de Riverine izložbe iz 1979. godine. Svidjeli su mu se njegovi radovi, no bilo mu je čudno kako za njega nikada nije čuo, iako je bio mostarski umjetnik, nitko ga nije spominjao ni u školama, a nije ga bilo ni u javnom prostoru.

Kratki dokumentarni film "de Rivera" o velikom likovnom umjetniku Karlu Afanu de Riveri, a koji potpisuje mladi redatelj Luka Vlaho prikazan je večeras u Galeriji kraljice Katarine Kosače kao dio programa ovogodišnjega Mostarskog proljeća – 26. Dana Matice hrvatske.

Riječ je o dokumentarcu o životu i djelu slikara rođenog u Malom Lošinju, a koji je više od šest desetljeća živio i stvarao u Mostaru.

image

Prikazivanje dokumentarca Luke Vlahe o mostarsko-lošinjskom slikaru Karlu Afanu de Riveri

FENA -

Kako kaže autor filma Luka Vlaho, na ideju za snimanje ovog dokumentarnog filma došao je sasvim slučajno kada je na polici za knjige u obiteljskom stanu naišao na katalog s de Riverine izložbe iz 1979. godine. Svidjeli su mu se njegovi radovi, no bilo mu je čudno kako za njega nikada nije čuo, iako je bio mostarski umjetnik, nitko ga nije spominjao ni u školama, a nije ga bilo ni u javnom prostoru.

"U počeku je bila ideja da film bude koncipiran od izjava ljudi koji su nešto znali o njegovom radu i životu, popraćen uz neke prizore, kadrove i slično, no to mi se učinilo malo dosadno pa sam pokušao naći nešto s čime bih se i ja povezao u tom filmu. Onda se film u neku ruku pretvorio u nešto djelomično o njemu, a djelomično i o meni kao bilo kojem umjetniku u Mostaru koji pokušava pronaći sebe i odgovore na neka pitanja poput toga je li moguće živjeti i stvarati u Mostaru, živjeti samo od umjetnosti, kao umjetnik biti prihvaćen itd.", ističe Vlaho. 

image

Prikazivanje dokumentarca Luke Vlahe o mostarsko-lošinjskom slikaru Karlu Afanu de Riveri

FENA -

Govoreći o samoj poziciji umjetnika u Mostaru, smatra kako je ona nestabilna i promjenjiva te da na ovom prostoru nije moguće živjeti samo od umjetnosti zbog čega se većina mostarskih umjetnika usmjerava prema vani.

"Vjerujem da je trenutačno u Mostaru jako teško živjeti od umjetnosti, kao što je nekada bilo i de Riveri, koji je uz stvaranje svojih umjetničkih djela, radio i kao profesor u osnovnoj i srednjoj školi", napominje mladi redatelj. 

image

Prikazivanje dokumentarca Luke Vlahe o mostarsko-lošinjskom slikaru Karlu Afanu de Riveri

FENA -

Film de Rivera svoju je premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala, a sada ga je, u suradnji s Udrugom Eko Planet, mogla pogledati i publika u autorovu rodnom gradu.

Mladi mostarski redatelj potpisuje nekoliko igranih i dokumentarnih filmova, među kojima su "Sjećanje na ljeto što je prošlo", "Plehan" "Justine".

Dnevnik.ba

22. lipanj 2024 13:52