StoryEditor
maratona lađa u Metkoviću

Mostarski lađari spremaju se za novi nastup na maratonu lađa

Piše fena  /  19.04.2024., 10:27h

Posada Lađarske udruge Mostar naći će se i ove godine na startu maratona lađa u Metkoviću.

Prvo izdanje ovog amaterskog sportskog natjecanja održano je 1998. godine, a u proteklih 26 godina maraton lađa prerastao je u zanimljiv sportsko-turistički događaj koji privlači sve veći broj gledatelja i sudionika.

Utrka se odvija u donjem dijelu toka rijeke Neretve, od Metkovića do Opuzena, dužina staze je 22,5 kilometra, a posada svake lađe broji 12 veslača.

Po riječima predsjednik Lađarske udruge Mostar Darke Karačića, mostarski lađari sudjeluju u utrci od 2020. godine, u početku kao ekipa Hrvatskog planinarskog društva Prenj, a od 2022. natječu se pod imenom Lađarska udruga Mostar.

- Ove četiri godine smo proveli u učenju. Nismo imali najbolje rezultate, ali glavno je da nismo zadnji i ostvareni rezultati daju nam motiva da idemo dalje i napredujemo - kazao je Karačić.

Nakon „suhih“ priprema u zimskim mjesecima dvadeset mostarskih veslača ovih dana izašlo je na Mostarsko jezero kako bi se što bolje spremili za utrku koja se održava druge subote u kolovozu.

S obzirom da se radi o iznimno zahtjevnom sportu (sama utrka traje dva i pol sata), vesla su se prihvatili uglavnom mostarski sportaši, profesionalci i poluprofesionalci, koji mogu odgovoriti izazovu.

Za tajnika Lađarske udruge Mostar Grgura Ćorića ovo će biti peti nastup na maratonu lađa.

- Osjećaj u lađi je fantastičan, od starta u Metkoviću do cilja u Pločama. To je nešto što svatko treba iskušati, doživjeti. Na startu bude oko 35 ekipa, utrka je duga 22,5 kilometra, s tim da na osmom kilometru postoje mogućnost zamjene do šest veslača. Utrka se održava u kolovozu u poslijepodnevnim satima, kada temperature debelo prelaze 30 stupnjeva, i zaista je veliki izazov odveslati ovu utrku do kraja - kazao je Ćorić.

Mostarski lađari najbolji rezultat ostvarili su 2022. godine kada su u cilj ušli kao 24., a Ćorić ističe kako je sama činjenica da su uspjeli završiti tu utrku veliki uspjeh s obzirom da je u jednom trenutku voda prodrla u njihovo plovilo.

- Nadamo se da ove godine možemo ući među 20 najboljih. Ovo je timski sport, sve ovisi o ekipi i svatko mora dati svoj maksimum da bi se ostvario vrhunski rezultat. Nas je ovdje dvadeset i vidjet ćemo tko će izdržati naporne pripreme kroz ova četiri mjeseca do starta utrke - dodao je Ćorić.

Dnevnik.ba

18. srpanj 2024 01:20