StoryEditor
S knjigom kroz život

Narodna knjižnica HNŽ postaje središte kulturnog i društvenog života: Što se čita u Mostaru?

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  08.09.2021., 14:20h
“U Hercegovini najviše čitaju žene te djeca predškolske i školske dobi. Omiljeni žanr za čitanje su krimići, trileri, misterije, drame kao i klasični i ljubavni romani. Knjižnica svojim čitateljima nudi bogat izbor edukacija, seminara, pričaonica“, rekla je za Dnevnik.ba Zorica Marić voditeljica Narodne knjižnice HNŽ-a.

Koji su omiljeni žanrovi među čitalačkom publikom u Mostaru, doznali smo u razgovoru sa Zoricom Marić, voditeljicom Narodne knjižnice HNŽ. 

Visoko na ljestvici su klasični, moderni i ljubavni romani koji su neizostavno štivo. Različiti profili ljudi, kao i stupanj naobrazbe te spol određuju žanr pri odabiru knjiga. Beletristika je na prvom mjestu u izboru literature koja se čita i zauzima čak 60 posto pročitanog. Tijekom školske godine učenici i studenti najviše posuđuju lektire i stručnu literaturu. 

image

Narodna knjižnica HNŽ

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba
„Najaktivnija kategorija čitatelja u Narodnoj knjižnici HNŽ-a su djeca predškolske i školske dobi zbog višegodišnjeg kontinuiranog besplatnog upisa učenika prvih razreda osnovnih škola HNŽ-a, te zbog velikog broja ostvarenih aktivnosti u godini. Od ostalih, najviše pak čita ženska populacija“, rekla je Marić.

Narodna knjižnica HNŽ-a Mostar jedno je od kulturnih središta grada s obzirom na sve programe koje nudi  građanima, ne samo korisnicima i to na različitim područjima umjetnosti i edukacije. Različitim programima kod svih dobnih skupina potiču na razvijanje i njegovanje ljubavi prema knjizi. Uloga knjižnice je da postane „dnevni boravak“ grada i „treći prostor“ svojih korisnika. 

Danas su knjižnice postale centri kulture te tako i Narodna knjižnica u Mostaru za sve dobne skupine organizira radionice, seminare, pričaonice, maštaonice, promocije knjiga, edukacije knjižničara i druge slične aktivnosti. Događanja u knjižnici, programi za korisnike, kako za djecu tako i za odrasle, važan su dio rada svake knjižnice.

„Od 2014. do 2021.godine u Narodnoj knjižnici HNŽ-a  evidentirano je više od 900 događanja u vlastitoj ili organizaciji suradničkih institucija, iza kojih je niz manifestacija i projekata. Tjedan Andersena, Tjedan Harry Pottera, Drvo priča, projekt Mostar čita, Digitalni građanin, Festival dječje knjige „Stablo nasred svijeta“ i mnogi drugi“, kazala je Marić.

image

Narodna knjižnica HNŽ

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Knjižnica pak ima probleme s nabavkom knjiga. Nedostaju sredstava kako bi se police osvježile novim naslovima, interijer modernizirao i prilagodio novom vremenu. Žele da knjižnica postane centar za razvoj digitalnih kompetencija djece i odraslih, učiniti digitalne tehnologije dostupne građanima.  

„Knjižnica svoj  fond obogaćuje obveznim primjercima te djelomično iz Fondacije za  bibliotekarsku djelatnost, donacijama naših korisnika,  sveučilišnih profesora i ljubitelja knjige. Broj posjetitelja varira od 20 do 70 dnevno. Djelatnici knjižnice trude se svakodnevno knjigu i knjižnicu približiti čitateljima“, rekla je voditeljica Marić.

Renoviranjem odjela za djecu i mlade te odjela periodike i multifunkcionalne dvorane dobili su prostor koji se rado posjećuje i koristi za razne projekte. Programi su važni kako bi čitatelji shvatili socijalnu ulogu knjižnice kao mjesto susreta. 

image

Narodna knjižnica HNŽ

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

NAJČITANIJI NASLOVI ZA ODRASLE:

1. Lav Nikolajevič Tolstoj: Ana Karenjina

2. Khaled Hosseini: Tisuću sjajnih sunaca

3.  Marija Zagorka Jurić: Gordana

4.  Thalassa Ali: Kći pustnje

5. Nafisa Haji: Molitva moje majke

6. Diane Setterfield: Trinaesta priča

7.  Jacquelyn Mitchard: Dublji dio ocean

8.  Michael Palin: Hemingwayev stolac

9. Jonas Jonasson: Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao

10. James Grant: Ne pucajte u pijanista

NAJČITANIJI NASLOVI ZA DJECU I MLADE:    

1.  Dav P. Pilkey: Kapetan Gaćeša i bespoštedna bijesna bitka bioničkog balonje

2. Markus Zusak: Kradljivica knjiga

3. Sanja Pilić: Hoću biti posebnaaaaa!

4. David Walliams: Bljakburger

5.  Jeff  Kinney: Gregov dnevnik, Sumorna stvarnost 

Dnevnik.ba

19. siječanj 2022 01:29