StoryEditor
koledž u mostaru

Mostarci ‘proputovali‘ kroz 70 zemalja

Piše desk  /  23.09.2023., 13:26h

Mostarci su i ove godine imali priliku uživati u jedinstvenoj manifestaciji „Put oko svijeta za 80 minuta“. To je tradicionalni događaj koji povodom dana pokreta Koledža ujedinjenog svijeta obilježavaju učenici ove ustanove u Mostaru.

Kao i svake godine ovaj veseli događaj na mostarskom Šetalištu privuče veliku pažnju građana koji su imali priliku upoznati se s tradicijom i kulturom 70 zemalja svijeta.

Tako su se učenici Koledža potrudili da na najbolji način predstave zemlje iz kojih dolaze, obučeni u svoje narodne nošnje pripremili su i tradicionalna jela, prenosi Avaz.

Među njima su za zajedničkim stolom bili učenici zemalja bivše države koji su Mostarcima nudili uštipke, mezu, pite, tufahije...

- Veliki broj posjetitelja s ovih naših prostora je pohvalio sve što smo pripremili i priredili, a mi, zaista, uživamo. Ovo je za nas velika uspomena - kazala je Tara Stojić iz Bijeljine koja je ove godine započela svoje školovanje na Koledžu.

Narodna nošnja

Također, učenici su pripremili i reviju narodnih nošnji iz 40 zemalja svijeta te tradicionalne plesove zemalja Azije, Afrike, Južne Amerike i Europe

Inače, Koledž u Mostaru je ove školske godine upisao svoju 18. generaciju učenika. Novu generaciju čini 108 učenika koji dolaze iz 55 zemalja svijeta, kao i s područja cijele BiH.

Ukupan broj učenika koji nastavu pohađaju prema programu međunarodne mature je 205, a dolaze iz, čak, 73 zemlje svijeta.

Dnevnik.ba

21. lipanj 2024 04:04