StoryEditor
u konkurenciji 177 zemalja

Mladi Mostarci trenutno su prvi na robotičkoj olimpijadi First Global Challenge: Cilj nam je ostati u vrhu

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  14.09.2021., 14:36h
Mladi tim mostarskih robotičara trenutno je prvi na svojevrsnoj robotičkoj olimpijadi First Global Challenge. Riječ je o natjecanju mladih robotičara na kojem sudjeluju timovi iz čak 177 zemalja svijeta. Samo natjecanje, koje se inače provodi online, traje od 27. lipnja do 28. rujna. Mladi mostarski robotičari okupljeni su oko Centra za edukaciju, robotiku, inovaciju i tehnologiju (CERIT).

CERIT-ov tim čine učenici i učenice Lejla Nuhić, Anis Kazazić, Mejrema Pajić, Marko Masnić, Luka Džalto, Luka Jurković i Fatima Sidran, dok su mentori  Anes Hadžiomerović, Deni Janić, Amila Čagalj i Armin Džidelija koji su bili prijašnji natjecatelji.  

image

Mladi mostarski robotičari

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba
Mentor Hadžiomerović u izjavi za Dnevnik.ba je pojasnio kako je cilj First Global Challenge-a nadahnuti liderstvo i inovativnost kod mladih iz svih nacija svijeta kroz edukaciju u znanosti, tehnologiji, inžinjerstvu i matematici (STEM). 

„Natjecanje je počelo 27. lipnja i traje do 28. rujna. First Global Challenge je svojevrsna robotička olimpijada koja je ove godine okupila natjecatelje iz 177 zemalja“, rekao je Hadžiomerović.  

Misija je inspirirati mlade svih nacija u STEM-u. Inače na natjecanju se mladi bave globalnim problemima poput energetske učinkovitosti ili pročišćavanje oceana. 

„Mi smo trenutno na prvom mjestu u svijetu od 177 zemalja sudionica. Od sebe dajemo maksimum da se zadržimo u vrhu do kraja natjecanja“, kazao je Hadžiomerović.  

image

Mladi mostarski robotičari

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba
Inače, dodao je Hadžiomerović, mladi iz CERITA-a predstavljali su Bosnu i Hercegovinu u Mexico Cityu 2018. i Dubaiu 2019. godine, gdje su osvojili tri nagrade i to “Outstanding Mentor” te dvije “Safety Awards”.  

„Ove godine zadatak tima je napraviti više robota koji će moći podignuti bocu na visinu od 30 cm. Sam robot treba se moći podignuti na platformu visine od 75 cm. Potrebno je omogućiti i upravljanje robotom na određenoj stazi sa senzorima kao i ispaljivati kocke na platformu visine 1,5 m s udaljenosti od 3,5 m. Potom, jedan od zadataka je dizajnirati i CubeSat kocku koja će se putem balona poslati u atmosferu i izvršiti  različita mjerenja poput mjerenja vlažnosti, atmosferskog pritiska, temperature i dosegnute visinu, te napraviti slike s te udaljenosti. Sve treba biti moguće pratiti GPS-om“, pojasnio je Hadžiomerović. 

 

image

Mladi mostarski robotičari

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba
K tomu, mladi robotičari na kocku trebaju montirati padobrane zbog sigurnijeg spuštanja budući da će balon biti napunjen helijem i puknut će kad dosegne visinu  oko 40 km.  

„3D printer na raspolaganje nam je  dala mostarska  Druga Gimnazija, gdje sam  stalno zaposlen  kao profesor informatike i matematike.Kocka koju ćemo inspirntati 3D printerom treba biti dimenzija 10x10x10 cm“, izjavio je Hadžiomerović.  

Jedan od zadataka pred mladim robotičarima je i da preko Ardiuno platforme naprave sustav za pametno navodnjavanje plastenika i staklenika. Cilj ovog izazova je osmisliti kako što racionalnije raspolagati vodenim resursima.  

Hadžiomerović ističe kako se sustav temelji na senzorima u tlu koji mjere vlažnost. Kad vlažnost padne ispod 30 posto aktiviraju se pumpe za navodnjavanje. Pumpe se gase kad vlažnost dosegne 70 posto.

image

Mladi mostarski robotičari

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba
   

 „Ovaj projekt radimo u partnerstvu s timom iz Kazahstana. Naš dio posla je osmisliti kako mjeriti količinu prikupljene vode u spremnicima i slati tu informaciju krajnjim korisnicima na mobitel“, kazao je Hadžiomerović.   

On je izrazio zahvalnost preminulom gradonačelniku Ljubi Bešliću koji je CERIT-u ustupio prostorije u kojima rade. Dodao je kako su prostorije sami prilagodili svojim potrebama.  

Ipak ističe kako trenutno njihov tim nema dovoljnu podršku Grada Mostara.  

Podsjetio je kako su trenutno otvoreni upisi za nove članove, a više informacije o svemu možete pronaći na njihovoj Instagram i Facebook stranici.  

Dnevnik.ba 

15. travanj 2024 21:25