StoryEditor
Proizvođač igračaka

Mattel predstavio lutku Barbie s Downovim sindromom: "Naš cilj je omogućiti svoj djeci da vide sebe u Barbie"

Piše desk  /  26.04.2023., 09:53h

Proizvođač igračaka Mattel predstavio je prvu Barbie s Downovim sindromom u pokušaju da svoj poznati asortiman lutaka učini inkluzivnijim.

U priopćenju objavljenom u utorak, Mattel je naveo da je surađivao s Nacionalnim društvom Down Syndrome u Sjedinjenim Državama na izradi lutke, koja ima kraće tijelo i dulji torzo od ostalih Barbika.

Lice nove lutke također je okruglijeg oblika, ima bademaste oči, manje uši i ravan nosni hrbat, rekao je Mattel.

"Dlanovi lutke čak uključuju jednu crtu, što je karakteristika koja se često povezuje s osobama s Downovim sindromom", rekao je Mattel.

Lutka je odjevena u haljinu s napuhnutim rukavima ukrašenu leptirima i cvjetovima u žutoj i plavoj boji - bojama koje asociraju na svijest o Downovom sindromu.

Nosi ružičastu ogrlicu s tri ševrona okrenuta prema gore koji predstavljaju tri kopije 21. kromosoma, kao i ružičaste ortoze za gležnjeve i stopala, naveo je Mattel.

"Naš cilj je omogućiti svoj djeci da vide sebe u Barbie, a istovremeno poticati djecu da se igraju s lutkama koje ne sliče njima samima", izjavila je Lisa McKnight, izvršna potpredsjednica i globalna voditeljica Barbie & Dolls, Mattel.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 13:03