StoryEditor
Sanus Motus Mostar

Markotić: Mostarska škola trčanja prerasta u atletski klub; trčanje blagotvorno djeluje na mentalno i fizičko zdravlje

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  11.10.2021., 12:36h
Vedran Markotić predsjednik i osnivač škole trčanja Sanus Motus Mostar u razgovoru za Dnevnik.ba govorio je o koristima trčanja, natjecanjima, programima u školi trčanja i drugim temama.

Vedran Markotić predsjednik i osnivač škole trčanja Sanus Motus Mostar u razgovoru za Dnevnik.ba govorio je o koristima trčanja, natjecanjima, programima u školi trčanja i drugim temama.

Prije pet godina počeo sam se baviti rekreativnim trčanjem i tada je postojala ideja za otvaranjem škole trčanja u Mostaru. S obzirom na to da u našoj sredini nije postojala škola trčanja, niti bilo koja udruga koja se bavi promicanjem rekreativnog trčanja, odlučili smo se pokrenuti Sanus Motus, rekao je u razgovoru za Dnevnik.ba Vedran Markotić, osnivač mostarske škole trčanja Sanus Motus. 

Markotić je pojasnio kako trčanje donosi ogromnu korist zdravlju čovjeka, kako fizičkom tako i mentalnom. 

„U gradu nije postojala škola koja bi se pobrinula za rekreativne trkače, ozbiljne individualce koje bi htjeli raditi na višoj razini. Nije postojala ni udruga koja će artikulirati zahtjeve i potrebe trkača i jednostavno je tako nastala ideja da se otvori škola trčanja u Mostaru“, rekao je Markotić. 

Dodao je kako su koristi od trčanja velike. Trčanje blagotvorno djeluje  na mentalno i fizičko zdravlje, kardiovaskularni sustav, potom na muskuloskeletni sustav, ali i na socijalnu komponentu života. Kroz školu trčanja i tri treninga tjedno ljudi mogu i osobno iskusiti brojne benefite ovog sporta.

„Trenutno je kroz školu prošlo 100 polumaratonaca koji su s nama istrčali prvi polumaraton.  Imamo oko 150 članova, šest trenera u školi trčanja, tri trenera u programu koji radimo s djecom. Nedavno smo registrirali i atletski klub tako da više ne djelujemo samo kao udruga nego imamo posebno registriran atletski klub pod istim imenom“, rekao je Markotić. 

Ističe kako su članovi Sanus Motus  išli na razna natjecanja kao što su cestovne i trail utrke. Djeca se mogu priključiti njihovom timu i sudjelovati u aktivnostima koje organizira Atletski savez Federacije Bosne i Hercegovine.

Škola trčanja Sanus Motus ima više programa u svojoj školi. Treninzi se održavaju tri puta tjedno s rekreativcima. U školu trčanja se mogu priključiti i ozbiljniji rekreativci koji žele neki individualni program kako bi postigli ozbiljnije rezultate. 

 „U sklopu naših aktivnosti organiziramo i rekreativnu trkačku ligu, drugo izdanje uskoro završava utrkom na brdu Hum. Organiziramo i Kids program zadnjih dvije godine. Trener atletike radi s djecom i sada smo to doveli na razinu da imamo atletski klub“, kazao je Markotić. 

U školi imaju nutricionisticu, nekoliko programa za grupne treninge kao što su: tabata, soul pilates, kickbox kardio te razni funkcionalni treninzi. Odnedavno su uveli Vital i Fit trening koji vodi trenerica Jasmina Kavazović. 

Jasmina je unaprijedila taj program i radi s malim grupama u kojima su treninzi kvalitetniji. Također, žene nakon treninga imaju podršku i savjete o prehrani, a često se organiziraju i druženja“, zaključio je Markotić.

Što se tiče ciljeva, Markotić poručuje kao su trenutno fokusirani na novi ciklus škole trčanja koji počinje 18. listopada i trenutno rade na promociji istog.

„Godišnje imamo dva ciklusa trčanja koji traju do šest mjeseci i tada izbacujemo nove generacije trkača. S tim da smo uspjeli zadržati kontinuitet i imamo 30-tak članova koji su tu unatrag četiri godine i redovno dolaze na treninge“, kazao je Markotić

Školi trčanja možete se priključiti ponedjeljkom, srijedom i petkom na treninzima od 19:15 sati. Treninzi se održavaju na Vojničkom igralištu, atletskoj stazi Džemal Bijedić, te igralištu  ispod Trimuše u Barama. 

Opširnije se informirajte na ovom linku.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 18:43