StoryEditor
bogat program

Ljubuški Outdoor Festival donosi biciklističke i trkačke discipline, precizno slijetanje i koncerte

Piše fena  /  19.05.2023., 13:43h

Treće izdanje sportsko-rekreativne manifestacije koja povezuje i revitalizira razasutu kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu ‘‘Ljubuški Outdoor Festival‘‘ počet će u četvrtak, 25. svibnja u 20 sati u Kulturnom centru Ljubuški.

Paragliding natjecanje, trkačke, biciklističke i trail staze povezuje rijeka Trebižat koja pored svog hidrološkog potencijala baštini i dva prirodna bisera, vodopade Kravicu i Koćušu.

Ruta povezuje i nacionalne spomenike kulture, rimski vojni logor na Gračinama i tvrđavu Herceg Stjepana Kosače koje predstavljaju posebno bogatstvo ovog festivala.

Na otvaranju će, između ostalih, sudjelovati Milena Šijan, članica ekspedicije 2009. godine na Mount Everest, zatim Martin Čotar, jedan od najboljih hrvatskih cestovnih biciklista te Aleksandra Drinić uime USAID turizma.

Veliki broj sudionika

Jedan od organizatora, direktor JP Parkovi Ljubuški Nikica Vučić, kazao je da se ova manifestacija svojom prvom izvedbom pokazala kao zanimljiv događaj, jedini ovog tipa u BiH, a koja Ljubuškom donosi novi vid promocije, ponajviše u aktivnom turizmu.

- Ove godine sudjelovat će oko 800 sudionika što ovaj treći festival čini najbrojnijim do sada u svim disciplinama. Program festivala na koji smo jako ponosni, uz natjecanja u biciklizmu, paraglidingu i trčanju, čine aktivnosti kajakarenja, planinarenja, outdoor sajma, radionice, tribina i glazbenih programa – pojasnio je on.

Kada je u pitanju glazbeni program, Vučić je otkrio kako će u petak, 26. svibnja nastupiti Psihomodo pop te Glazbena škola Ljubuški, dok će u subotu, 27. svibnja biti održan koncert Željka Bebeka uoči kojega će nastupiti Sandro Majstorović. Ulaz na oba koncerta je besplatan.

- Velika nam je čast biti dio ovakvog događaja koji okuplja i promovira sve ono najbolje što imamo. LJOF okuplja mnoge aktiviste iz svijeta sporta i rekreacije i najbolja je promocija aktivnog turizma u Ljubuškom – naglasio je Vučić.

Direktorica Turističke zajednice Ljubuški Veronika Pinjuh smatra da je ova manifestacija, kao skup sportsko-rekreativnih aktivnosti, jedinstven događaj u BiH. Napominje da turizam koji podrazumijeva aktivnosti na otvorenome postaje sve popularniji u suvremeno doba.

- Ovaj festival doprinosi promociji svih naših turističkih lokaliteta te putu Ljubuškog ka destinaciji aktivnog turizma. Svi bismo trebali uložiti svoje napore da se ova manifestacija održava svake godine – poručila je Pinjuh.

Trkačke i biciklističke discipline za djecu i odrasle

Vladimir Pokrajčić, trener u Hrvatskom atletskom klubu Ljubuški otkrio je kako ove godine imaju dvije trkačke discipline za građane, a to su ljubuška desetka ''Scunasticus'' i polumaraton ''Dva slapa''.

- Donosimo i dječje utrke, po četiri utrke u muškoj i ženskoj konkurenciji. Dječje utrke kreću u petak od 100 do 1000 metara, po uzrastima. U subotu su utrke na 10.4 i 21 kilometar. Svim sudionicima bit će osiguran prijevoz od vodopada Kravice do starta – pojasnio je on.

Ističe da su ove godine zadovoljni brojem prijava koji je veći u odnosu na prošlu godinu. Također dodaje da su elitni trkači koji su istrčali polumaraton unutar 1.15 sati ove godine jako zainteresirani za utrku.

- Podloga nije takva da bi se postavljali osobni rekordi, ali su svi svjesni da će uživati u utrci. Prijavio se i veliki broj rekreativaca. U svakom slučaju, očekujemo dobru i kvalitetnu utrku – podvukao je Pokrajčić.

Poslije trkačkih disciplina, u petak kreću biciklističke, rekao je tajnik Biciklističkog kluba Ljubuški Josip Ramljak.

- Na utrci ''Mala Mara'' podijeljenoj prema uzrastima nastupit će djeca biciklisti. U nedjelju kreću utrke ''Mara'' i ''Stipe''. Dolazi puno rekreativaca iz BiH koji žele samo okusiti čari te staze. Drago mi je da LJOF iz godine u godinu raste i da su naši gospodarstvenici prepoznali potencijal i što su uz nas – ustvrdio je Ramljak.

GSS spreman, stiže ispomoć iz drugih gradova

Branimir Mandić iz Paragliding kluba Ljubuški najavio je precizno slijetanje ''Kosača'', natjecanje u kojemu letači u nekoliko uzastopnih serija pokušavaju biti što precizniji kod slijetanja na obilježeno mjesto na sletištu.

Dodao je kako će natjecatelji ove discipline biti iskusni letači iz Paragliding kluba Ljubuški te drugih klubova iz regije te naglasio kako su već prepoznati u svijetu.

Kada je sigurnosni aspekt festivala u pitanju, predsjednik GSS-a Ljubuški Milenko Dropuljić rekao je kako su ove godine spremni, opremljeni i već dvije godine iskusniji.

- Ove utrke ćemo ispratiti s oko 80 spašavatelja koji će biti nazočni na terenu i na kritičnim mjestima, kao i prošlih godina. U ovoj prigodi doći će nam u ispomoć kolege iz Čapljine, Čitluka, Mostara, Širokog Brijega i Gruda. Potpuno smo spremni, a suradnju ćemo imati i s policijom – kazao je Dropuljić.

Član organizacije Ante Ilić na kraju je rekao kako će memorijalna utrka kajacima u čast profesoru Žarku Biliću, koja se organizirala u suradnji s udrugom ''Trebižat'' i udrugom roditelja djece s posebnim potrebama ''Duga'', zbog loših vremenskih uvjeta vjerojatno biti otkazana.

Organizatori Ljubuški Outdoor festivala su JP Parkovi Ljubuški, Grad Ljubuški, Turistička zajednica Grada Ljubuškog, BK Ljubuški, Paragliding klub Ljubuški, HAK Ljubuški, GSS Ljubuški te Foto klub Fokus Ljubuški i Udruga Trebižat.

(FENA) Z. P.

08. srpanj 2024 21:43