StoryEditor
Zdravlje

Koju hranu trebamo izbjegavati za zdrave bubrege?

Piše Desk  /  26.07.2022., 13:06h

Bubrezi su vrlo važni jer balansiraju tekućine, elektrolite i otopljene tvari kako bi filtrirali vodu i otpad iz naše krvi i dnevno proizveli oko 1500 mililitara urina. Time upravlja milijun funkcionalnih jedinica svakog bubrega koji se nazivaju nefroni, a uključuju tubule, udove i druge strukture, s glomerulima, koji proizvode ultrafiltrat.

Dvije kronične bolesti koje povećavaju rizik od bolesti bubrega su dijabetes i hipertenzija. Bolest bubrega se u konačnici klasificira u četiri stanja: bubrežni kamenci, akutna ozljeda bubrega, kronična bubrežna bolest ili završni stadij bubrežne bolesti. Ograničavanje unosa natrija i zasićenih masti primarni su načini smanjenja rizika i/ili upravljanja dijabetesom i hipertenzijom, što bi moglo biti zaštita od razvoja bolesti bubrega.

Bubrezi mogu biti skloni oštećenjima ako se o njima ne brinemo, što podrazumijeva da vodimo računa o onome što jedemo. Zato u nastavku navodimo pet namirnica kojih se treba kloniti kako bismo zaštitili svoje bubrege.

Prerađeno meso

Slanina, kobasice, hrenovke, naresci i pljeskavice su dvostruka prijetnja zdravlju bubrega. Prerađeno meso bogato je natrijem i proteinima životinjskog podrijetla. Prekomjerni unos natrija (iznad 2300 miligrama dnevno) može povećati krvni tlak, a to stvara dodatni stres za bubrege.

U novijoj literaturi također se sugerira da više životinjskih nego biljnih proteina u prehrani može povećati stopu progresije bolesti bubrega.

Juhe

Juhe se često smatraju laganima, ali nažalost mogu biti pune soli. Čak i ako je riječ o domaćoj juhi, za čiju se pripremu koriste temeljci od govedine, piletine ili povrća, u njima se može nalaziti i preko 800 miligrama natrija po šalici. Na tržištu postoje i gotove juhe sa smanjenim i niskim udjelom natrija, ali većina potrošača smatra da su lošeg okusa i da im nedostaje soli.

Smrznuta pizza

U nedostatku ideja i vremena, ljudi posežu za smrznutom pizzom, ali ovaj klasik ponekad ima vrtoglave vrijednosti po pitanju udjela natrija i zasićenih masti. Pizza iz restorana nije puno bolja opcija, ali može biti ako prilagodite sastojke i odaberete manje sira, tijesto od cjelovitog zrna pšenice i sl.

Prženi krumpirići

Krumpir je omiljeni prilog mnogih, ali najčešće se konzumira pržen, a upravo je u tome problem. Pržena hrana ne čini uslugu bubrezima pa ju je najbolje izbjegavati kako biste zaštitili srce i bubrege. Krumpir je također bogat kalijem, mineralom za koji se obično savjetuje da pripazite na njegov unos ako su vam bubrezi ugroženi ili ako dosegnete fazu zatajenja bubrega.

Umak od soje

Umak od soje, kao i tamari, umaci su s najviše natrija. Imaju šokantnih 950 miligrama natrija po jednoj žlici, što je gotovo 50 posto preporučene dnevne vrijednosti. Soja umak obično se koristi za dodavanje okusa, a možda ga možete zamijeniti namirnicama kao što su gljive, pasta od rajčice ili aromatizirani ocat, piše Index.hr.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:46