StoryEditor
PREMINUO U 80. GODINI

Kinoteka BiH priređuje filmski program In memoriam posvećen piscu i scenaristu Abdulahu Sidranu

Piše Desk  /  25.03.2024., 14:15h

Njegov spisateljski opus, započet 60-ih godina prošlog stoljeća, obilježila su djela "Otkup sirove kože" te zbirke poezije „Morija“, „Sarajevska zbirka“, „Sarajevski tabut“, „Suze majki Srebrenice“, "Planeta Sarajevo", „Zašto tone Venecija".

Kinoteka Bosne i Hercegovine povodom smrti pisca, pjesnika i scenariste, Abdulaha Sidrana upriličit će filmski program "Abdulah Sidran - In Memoriam 1944. – 2024".

U okviru ovog programa od 25. do 29. ožujka bit će prikazani filmovi za koje je scenario pisao Abdulah Sidran.

To su ostvarenja "Sjećaš li se Dolly Bell?" i "Otac na službenom putu" u režiji Emira Kustrurice, "Kuduz" i "Savršeni krug" u režiji Ademira Kenovića te "Praznik u Sarajevu" u režiji Benjamina Filipovića, priopćeno je iz Kinoteke BiH.

Ugledni bosanskohercegovački književnik Abdulah Sidran umro je u subotu u Sarajevu u 80. godini života nakon teške bolesti.

Sidran je osim po književnom opusu poznat i kao scenarist nekih od kultnih filmova poput "Sjećaš li se Dolly Bell" i "Otac na službenom putu".

Njegov spisateljski opus, započet 60-ih godina prošlog stoljeća, obilježila su djela "Otkup sirove kože" te zbirke poezije  „Morija“, „Sarajevska zbirka“, „Sarajevski tabut“, „Suze majki Srebrenice“, "Planeta Sarajevo", „Zašto tone Venecija".

Sidran je bio redoviti član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) a za književni je rad dobio veliki broj domaćih i međunarodnih nagrada uključujući "Nagradu slobode" PEN centra Francuske.

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 00:14