StoryEditor
restrikcije

Kineski rat protiv videoigara uništio već 14 tisuća kompanija

Piše desk  /  08.01.2022., 08:26h
Odluka kineske vlade da postroži restrikcije vezane za videoigre (primjerice, koji sadržaj videoigara je dopušten) već je rezultirala zatvaranjem više od 14 tisuća kompanija od kojih su mnoge bile prisiljene na otpuštanja, a radnici na to da posao potraže u drugim zemljama.

Osim toga, neki već započeti projekti suočeni su s pomicanjem roka izdavanja čak i ako se dokopaju stranog tržišta. 

Jedan je od tih naslova, piše Polygon, i Super Buckyball Tournament. Ova futuristička sportska igra trebala je izaći u ožujku, ali kineske vlasti nisu dale odobrenje niti za jednu igru još od srpnja. 

Osim toga, Kina je još u ljeto prošle godine najavila stroge restrikcije maloljetnicima zbog straha od učinka koje videoigre imaju na mlade. Predsjednik Xi Jinping još je u ožujku 2021. počeo raspravljati o temi ovisnosti o igrama, ali vlasti su najavile da će mjesečno odobriti između 80 i 100 igara. Ništa se nije dogodilo od kolovoza, a službenog objašnjenja nema. 

To nije utjecalo samo na industriju videoigara nego su na otpuštanja bili prisiljeni i veliki igrači kao što su ByteDance (vlasnici TikToka), Baidu (kineska tražilica) i Tanwan Games. Čak su i veće kompanije, kao što su NetEase i Tencent, resurse prebacile na strana tržišta.  

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:44