StoryEditor
Uloga defektologa

Kada potražiti pomoć defektologa?

Piše Desk  /  25.03.2022., 11:28h
Defektolog je stručnjak koji promatra stanje djeteta prouzrokovano razvojnim smetnjama i provodi tretman stimulirajući razvoj djeteta u području ponašanja, motorike, govora, emocije i socijalizacije.

Uloga defektologa je da stimulacijom razvoja djeteta kao i razvijanjem postojećih potencijala jača pojedine sposobnosti djeteta te da adekvatnim pristupom i defektološkim tretmanom ublaži ili se u potpunosti riješi postojeće razvojne smetnje kod djece, prenosi Stetoskop.

Kad se možete obratiti defektologu?

Kad je vaše dijete rođeno s nekim čimbenikom rizika ili iz nekog razloga razvoj djeteta ne ide uobičajenim tijekom.

Kad vaše dijete ima razvojne smetnje u području ponašanja, komunikacije, motorike, emocije i socijalizacije

Kad je vaše dijete rođeno s nekim sindromom koji utječe na razvoj djeteta

Kad se kod djeteta sumnja na poremećaj iz spektra autizma.

Djeci predškolskog uzrasta defektolog pomaže u savladavanju svakodnevnih aktivnosti kroz rutine hranjenja, oblačenja, govor, upotrebu toaleta, itd. Na školskom uzrastu stručnjak pomaže djetetu u savladavanju nastavnog gradiva i pisanja u školi pružajući defektološku podršku. Također, sudjeluje u izradi individualnog obrazovnog plana ( skraćeno IOP2 ) u skladu sa sposobnostima i mogućnostima djeteta.

Jedan od tretmana koji provodi defektolog jest reedukacija psihomotorike što čini skup pokreta i vježbi koje potiču razvoj djeteta i pomažu u tretmanu djece sa različitim smetnjama u razvoju.

Defektolog kroz igru potiče razvoj djeteta i stvara uvjete da ono usvaja znanja i vještine koje će im život učiniti kvalitetnijim. U svom radu daje savjete roditeljima, kako i na koji način mogu sami pomoći svojoj djeci.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:48