StoryEditor
kraljevska obitelj

Kad kraljica završi s jelom, moraju i ostali. Postoji još najmanje 13 zanimljivih pravila

Piše desk  /  15.06.2022., 22:22h

Od specifične prehrane do toga tko s kim smije razgovarati, britanska kraljevska obitelj ima hrpu pravila kojih se mora držati što se tiče jela. Ovo su neka od zanimljivijih.

1. Na kraljevskoj večeri neće se nikada pojaviti 13 gostiju - broj uzvanika može biti manji ili veći, ali nikada točno 13. Kraljica sama po sebi nije praznovjerna, ali poštuje pravila dugih kultura.

2. Večera je strogo formalna stvar - nitko se ne pojavljuje za stolom ako nije svečano odjeven.

3. Kraljica odobrava jelovnik unaprijed i dobiva tjedni jelovnik koji joj je poslan da odobri ili odbije popis jela koji je sastavio kraljevski kuhar.

4. Za večeru se nikada ne poslužuje tjestenina, isto vrijedi za krumpir i rižu, a razlog je vrlo jednostavan - kraljica ih ne voli.

5. Postoji cijeli tim posvećen uređenju i postavljanju stola - zovu se Ured dvorskog maršala - i zadatak im je smjestiti svakog gosta na za to predviđeno službeno mjesto za stolom.

6. Razgovori za stolom su formalni - kraljica razgovara samo s osobom sa svoje desne strane dok ne stigne drugi slijed jela, nakon toga je "lijeva" osoba na redu.

7. Kada je kraljica gotova s jelom, svi su gotovi. Dakle, kada Elizabeta II. završi svoju večeru, svi ostali staju s jelom, bili još gladni ili ne. Apsolutno je neprihvatljivo nastaviti večerati ako kraljica staje sa svojim obrokom.

8. Ne smijete ustati od stola prije nego kraljica završi s jelom - isto kao i pravilo prije, nema ustajanja od stola jeli vi ili ne sve dok kraljica večera.

9. Elizabeta II. je ipak za kompromis oko ovog pravila pa je poznata po tome da sačuva rezervni zalogaj koji gura po tanjuru kako bi ostalima dala vremena da završe s jelom.

10. Postoji točno određeni način kako drži šalicu čaja. Kraljevska obitelj trebala bi držati šalice za čaj kažiprstom i palcem uz sam vrh ručke.

11. Kraljičini psi jedu samo gurmanski pripremljenu pseću hranu.

12. Sezonska hrana je obavezna. Prijašnji kraljičin kuhar tvrdi da svaki dan može jesti, primjerice, jagode, ali samo ako im je sezona.

13. Još jedno od pravila je da hrana iz vrta mora čim prije stići za stol. I to ona organski uzgojena, uz napomenu da mora odgovarati sezoni.

14. U palači uvijek mora biti manga. Kraljica zahtijeva da uvijek zna točan broj manga u palači u svako doba dana, tvrde izvori s dvora, prenosi Index magazin.

Dnevnik.ba

26. lipanj 2022 18:07