StoryEditor
ne smije predugo stajati

Jeste li znali da i gorivo ima rok trajanja?

Piše desk  /  02.11.2022., 10:31h

Benzin i dizel ne mogu predugo stajati u spremnicima, odnosno mogu, ali u tom slučaju će izgubiti svojstva i kad nakon mjeseci stajanja uključite automobil – moglo bi biti problema.

Benzin u spremniku trebali biste potrošiti nakon najviše dva do tri mjeseca. U suprotnom će postati tekućina koja bi mogla našteti vašem motoru. Dizel u spremniku goriva može izdržati jednako kratko. U biodizelu s kojim se miješa dizelsko gorivo ima bakterija koje će sa stajanjem početi djelovati i zbog toga će stvarati muljevite naslage.

Moguća je korozija spremnika goriva ili začepljenje sustava dovoda goriva. Dizel u spremniku goriva treba potrošiti za otprilike tri mjeseca, a najkasnije za šest mjeseci.

Kako prepoznati dotrajalo gorivo, odnosno što će se dogoditi kada uđe u motor vašeg vozila? Uključit će se lampica motora, koja, naravno, može svijetliti i zbog bezbroj drugih razloga. Odvezite svoje vozilo u servis pa će vam tamo pronaći uzrok problema.

Motor može imati probleme s pokretanjem, paljenjem, grubim radom u praznom hodu, odnosno gubitkom snage pri ubrzavanjima.

Pokvareno gorivo potrebno je izvući iz spremnika, prenosi Revija HAK-a.

Dnevnik.ba

17. lipanj 2024 13:37