StoryEditor
Prehrana

Jedete li dovoljno ugljikohidrata? Evo koji su znakovi da ih morate više jesti

Piše Desk  /  08.07.2022., 13:07h

Ugljikohidrati su uz masti i proteine jedan od tri makronutrijenta od kojih se sastoji hrana koju jedemo. Nalaze se u različitim količinama u gotovo svemu - npr. tjestenini, kruhu od zobi i bananama.

Kada žele smršavjeti, mnogi smanjuju unos ugljikohidrata ili ih potpuno izbacuju. Ali to zapravo može naškoditi vašem zdravlju. Ograničavanje konzumacije prerađene hrane poput keksa i čipsa je korisno. "Ali nema dobrog razloga da prestanete jesti ugljikohidrate", govori za Insider dijetetičarka Nichola Ludlam-Raine.

Prehrambene potrebe razlikuju se od osobe do osobe, ali sve smjernice savjetuju da na polovici vašeg tanjura budu voće i povrće, koji se uglavnom sastoje od ugljikohidrata.

"Ugljikohidrati su primarni izvor goriva za naše mišiće i mozak. Dijete s niskim udjelom ugljikohidrata popularne su godinama, čak i desetljećima, ali smanjenje unosa ugljikohidrata može vas koštati", upozorila je nutricionistica Lily Soutter te otkrila koji znakovi mogu pokazati da ne jedete dovoljno ugljikohidrata.

Nedostatak energije

Ako značajno smanjite unos ugljikohidrata, vjerojatno ćete primijetiti i smanjenje razine energije.

"Naše tijelo može koristiti druge izvore goriva, kao što je mast, iako ugljikohidrati pružaju bolji izvor energije te nam omogućuju optimalno funkcioniranje, kognitivno i fizički", rekla je Ludlam-Raine.

Moždana magla

Mozgu je za optimalno funkcioniranje potrebna glukoza, koja se razgrađuje iz ugljikohidrata. Dakle, kada ne konzumirate dovoljno ugljikohidrata, mogli biste biti loše raspoloženi i teško se koncentrirati.

"Konzumiranje ugljikohidrata uz proteine ​​pomaže u proizvodnji triptofana, koji se zatim pretvara u serotonin, također poznat kao hormon sreće", poručila je Ludlam-Raine te savjetovala unos ugljikohidrata većinom iz cjelovitih žitarica, voća i povrća, budući da oni osiguravaju vlakna i esencijalne hranjive tvari za potporu općem i mentalnom zdravlju.

Manje energije za treninge

Tijelo skladišti ugljikohidrate kao glikogen u jetri i mišićima. Glikogen se koristi za energiju i stoga je koristan za vježbanje, bilo da se radi o trčanju, vožnji bicikla ili vježbanju u teretani.

Unos dovoljno ugljikohidrata osobito je važan za ljude koji rade visokointenzivne treninge poput intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT) ili CrossFita.

"Ako ne jedete dovoljno ugljikohidrata, vaša izvedba će stagnirati i mogli biste patiti od gubitka mišićne mase te "gripe vježbanja", što je prilično gadno jer će vas boljeti tijelo i glava i samo ćete željeti odmarati", tvrdi osobni trener Mike Molloy.

Poteškoće s oporavkom nakon treninga

Osim što daju poticaj vježbanju, ugljikohidrati pomaži i pri oporavku nakon vježbanja.

"Nakon vježbanja naše tijelo mora obnoviti zalihe glikogena koje su potrošene, stoga se preporučuje konzumiranje ugljikohidrata uz proteine ​​kako bi se podržao oporavak i osiguralo da se osjećate bolje prije sljedećeg treninga", govori Ludlam-Raine.

Ako se vaše tijelo ne oporavi učinkovito, možda ćete dulje osjećati bol u mišićima nakon treninga, imat ćete manje energije kada sljedeći put odete u teretanu i sporije ćete napredovati, piše Index.hr.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:59