StoryEditor
eurosong

Izrael mora promjenuti stihove za pjesmu Eurovizije jer spominju Hamasov napad

Piše desk  /  04.03.2024., 12:58h

Izrael je pristao revidirati stihove svoje potencijalne pjesme koji bi poslali na takmičenje za pjesmu Eurovizije nakon što su organizatori manifestacije stihove smatrali politički orijentiranim jer su spominjali Hamasov napad 7. listopada.

Natjecanje, koje će se održati od 7. do 11. svibnja u švedskom gradu Malmöu, može diskvalificirati natjecatelje za koje se smatra da su prekršili pravila o političkoj neutralnosti. Kan, izraelski nacionalni emiter, ima zadatak odabrati pjesmu zemlje.

Izraelski favorit bila je pjesma October Rain, balada koju izvodi solo umjetnica Eden Golan.

Prema podacima koji su procurili u medije i koje je Kan kasnije potvrdio, pjesma uključuje stihove kao što su “Nema više zraka za disanje” i “Svi su bili dobra djeca, svako od njih” – što aludira na događaje i iskustva ljudi tijekom napada Hamasa koji se dogodio 7. listopada, a u kojem su oteti taoci i ubijeni civili.

Kan je priopćio da je zamolio autore balade October Rain i drugoplasiranog finalista, pjesmu Dance Forever, da revidiraju svoje tekstove, istovremeno čuvajući svoju umjetničku slobodu. Zatim će službeno odabrati pjesmu koju će poslati povjerenstvu za Euroviziju.

Europska radiodifuzna unija, koja organizira Euroviziju, prethodno je izvijestila da je u procesu pomnog pregledavanja teksta. Nacionalni emiter kaže da je pristao napraviti promjene nakon zahtjeva predsjednika države.

“Predsjednik je naglasio da posebno u ovom trenutku, kada nastoje gurnuti u stranu i bojkotirati državu Izrael sa svake pozornice, Izrael mora zvučati s ponosom i podignutom glavom i podići svoju zastavu na svakom svjetskom forumu, posebno ove godine”, kazali su iz Kan-a.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:33