StoryEditor
Kristijan Iličić

Hrvatski pustolov se popeo na jedan od najopasnijih vulkana svijeta: Eruptirao je u trenutku njegovog posjeta

Piše desk  /  02.11.2021., 18:04h
Kristijan Iličić, hrvatski pustolov i jedan od najpoznatijih travel blogera regije, posljednjih dana boravi u Kongu gdje je imao priliku popeti se na jedan od najopasnijih vulkana u svijetu, a koji je eruptirao upravo u vrijeme njegovog posjeta.

Iličić na svojim profilima na društvenim mrežama redovno objavljuje detalje i fotografije sa svojih putovanja, a posljednje u nizu bilo je ono u Kongo gdje se družio s gorilama, ali i popeo na jedan od najopasnijih vulkana na svijetu.

"Vulkan Nyiragongo jedan je od najopasnijih vulkana na svijetu jer eruptira u prosjeku svakih trideset godina, no u stvarnosti se zna dogoditi da prođe tek koja godina ili mjeseci između dvije erupcije", napisao je u opisu fotografija s vulkana.

Kako je vulkan posljednji put eruptirao 2002. godine, sam je priznao da nije očekivao da vidi lavu uzevši u obzir navedeni period od 30 godina stagniranja. Međutim, dogodilo se upravo to, a na svom profilu je podijelio fotografije prizora koji, kako je rekao, malo tko vidi iz prve ruke.

Pored fotografija, objavio je i video koji prikazuje vulkan snimljen iz zraka te istakao kako je poseban zbog najvećeg lava jezera koje ima promjer skoro dva kilometra.

"Poseban je po najvećem lava jezeru na svijetu, promjer jezera je gotovo dva kilometra, a kad padne mrak, prizor je moćan i nezaboravan. Vatrena tekuća voda, nešto predivno, moćno i opasno", napisao je.

Napisao je i da je uspon do ruba kratera bio je izuzetno težak pri samom kraju, jer se nalazi na više od tri tisuće metara nadmorske visine.

"Uspon je trajao satima, no isplatilo se višestruko. Ovakav prizor se rijetko kad viđa! Nikad mi nije žao ni velikog fizičkog napora, ni vremena, ni truda, ni novaca kad trebam dosegnuti cilj koji je - to stvarno mogu reći - veći od života!", poručio je.

Kako je kazao Nyiragongo je dio golemog planinskog lanca Virunga koji se sastoji od čak osam vulkana, no šest ih je odavno ugašeno te su samo još dva aktivna, Nyamuragira i Nyiragongo.

Dnevnik.ba

29. veljača 2024 21:40