StoryEditor
National Geographic

"Hrvatska iz zraka" - dronovima snimili i spajanje Pelješkog mosta

Piše Hina  /  19.09.2021., 09:50h
Večeras u 22 sata na National Geographicu prva epizoda treće sezone serijala “Europa iz zraka” posvećena je Hrvatskoj, a sve kadrove snimili su Ivan Vidaković i Ivica Vranjić, piše u nedjelju Večernji list.

Između prošlosti bogate povijesti i budućnosti složenih mogućnosti, gdje istok susreće zapad, smještena između Dinarida i prividno beskrajne obale, nalazi se istočni raj – Hrvatska! Tim je riječima predstavljena naša zemlja u najavi prve epizode nove sezone serijala “Europa iz zraka” svjetski priznatog National Geographica.

Upravo Hrvatska otvara večeras u 22 sata treću sezonu zadivljujuće dokumentarne serije. Velika je to čast i priznanje, posebice ako se zna da smo dobili prednost ispred Irske, Norveške, Portugala, Islanda i Švicarske.

Više od 180 milijuna gledatelja samo iz Europe saznat će kako se baš u Hrvatskoj nalaze druge po redu najveće zidine u svijetu, i to nakon Kineskog zida, kao i da je u Motovunskoj šumi pronađen najveći bijeli tartuf na svijetu, koji je sa svojih 1300 grama upisan i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Svijet će obići i kadrovi povijesnog trenutka spajanja desetljećima željenog Pelješkog mosta, zavirit će i u tajne Amfiteatra u Puli, najvećeg i najsačuvanijeg spomenika antičkog graditeljstva na našem području... Upoznat će i osječku obalu Drave, gdje od pijeska nastaju prava umjetnička djela.

A sve te zapanjujuće kadrove naše zemlje koje će večeras imati priliku vidjeti Europa i svijet snimio je Osječanin Ivan Vidaković. Pravi je to majstor za dronove koji je još prije deset godina otkrio njihovu široku perspektivu u budućnosti.

Otvorilo mu je to vrata niza donedavno nezamislivih projekata pa su Vidaković i partneri mu iz startupa AIR-RMLD, Ivan Domazet i Davor Sladović, postali prvi Hrvati koji su dronom povezali jadransko kopno i otoke, i to tako što su lani prenijeli paket za Hrvatsku poštu. Bespilotnim letjelicama, nadalje, nadziru plinovode, a u četvrtak su u Grubišnom Polju odradili i prvo pošumljavanje dronom u Europi, donosi Večernji list.

Dnevnik.ba

04. listopad 2023 21:48