StoryEditor
podjela iskustva

Hrvat o životu u Švicarskoj: Puno stvari mu se sviđa, ali ima i nekoliko zamjerki. Razočaran je zatvorenošću i noćnim životom...

Piše desk  /  14.08.2022., 10:07h

Mnogi Hrvati odlučili su svoju sreću potražiti negdje drugdje i izvan granica Hrvatske, a jedan od njih je i Toni Vuković koji se zbog studiranja preselio u Švicarsku.

"Oduvijek sam znao da u nekom trenutku želim otići studirati izvan Hrvatske. Gledao sam najbolje fakultete i jedan od njih je bio ovdje u Švicarskoj, upao sam i eto sada sam ovdje i jako sam zadovoljan", započinje za net.hr svoju priču Toni te dodaje da mu se i dalje, nakon dvije godine života u toj državi, teško priviknuti na njihov standard:

"Imam tu naviku sve preračunavati u kune pa kada vidim da je obrok u menzi sedam franaka, što je 50 kuna, onda mi nije dobro. Ali, moraš se naviknuti, nema druge."

Iako cijeli svijet svjedoči drastičnim poskupljenjima, Toni nam kaže kako se u Švicarskoj to ne osjeti u toliko velikoj mjeri.

"Ne mogu reći da osjetim drastične promjene jer nije sve poskupjelo na primjer 50 posto, nego na primjer 10 - 20 posto. Ali, švicarska ekonomija je dosta odvojena od ostatka svijeta pa treba i to uzeti u obzir. Ljudi između sebe baš i ne pričaju o tom porastu cijena, ali dok pričam sa svojim roditeljima koji su u Hrvatskoj, onda dođemo do te teme", govori.

Napominje kako je primijetio kako je kava malo poskupjela, ali opet - "nije to tako velika promjena".

"Kava je između 35 i 40 kuna, ali moram reći da Švicarci nemaju tu naviku ispijanja kava nakon posla ili predavanja kao što mi imamo pa me to malo začudilo."

Izdvojio je i neke mane života u Švicarskoj.

"Mladenački život dosta je loš, odnosno slab. U subotu u 10 navečer izađeš van i nema žive duše. Švicarska je savršena zemlje za partnera/partnericu i dvoje djece, ali za mlade ljude baš i nema nekakvih događanja. Švicarci kao narod su drugačiji pa se i teško uklopiti, hladan su i zatvoren narod."

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 11:31